Advertisement

Select Page

Još jedna Facebook prevara, obratite pažnju!

Još jedna Facebook prevara, obratite pažnju!

Foto: Ilustracija


Svjedoci smo kako se posljednjih nedjelju dana Facebook-om širi stranica pod nazivom “Pokloni” koja nudi besplatne poklone za sve vjerne pratioce a za uzvrat od vas traži samo da lajkujete status, zatim da lajkujete stranicu i da podijelite stranicu u bilo koju Facebook grupu u kojoj imate pristup i magija može da počne.

Lokacija stranice je ni manje ni više nego New City, New York, 3 Street. Nakon što nam se obratio pratilac na našoj službenoj Facebook stranici kako bi nam opisao rad “Pokloni” stranice, mi smo pokušali da otkrijemo o čemu se konkretno radi.

Foto: Facebook printscreen| Izgled početne strane

Samim ulaskom na stranicu možete vidjeti na svakih par sati novu sliku sa vrijednim poklonom kao što su novi SMART TV, mobilni telefon, laptop računar koji su navodno poklonili i uz tu sliku prilažu screenshot inboxa gdje možete vidjeti dopisivanje sa navodnim dobitnikom. Ono što se takođe vrlo lako može primijetiti jeste da 99 procenata pratilaca čine osobe starosne dobi od 50 i više godina.

S tim da je tehnološka pismenost u Crnoj Gori na veoma niskim granama možemo primijetiti da osobe koje stoje iza ove stranice pažljivo biraju osobe od kojih se nadaju da će ispuniti zahtjeve koje im oni traže. Osobe koje su u poznim godinama veoma loše barataju pametnim uređajima tako da često bivaju žrtve ovakvih stranica.

PROČITAJTE JOŠ: Facebook algoritmi otvorenog koda za otkrivanje eksploatacije djece i terorizma

Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da stranice poput ove imaju nekoliko ciljeva u zavisnosti od toga koliki je stepen ugroženosti da budu provaljeni u svojim prljavim radnjama. Prvi cilj jeste da se poveća broj pratilaca u što kraćem roku kako bi pred lakovjernim osobama stekli imidž ozbiljne stranice jer imaju veliki broj pratilaca.

Vlasnik ove stranice u narednom koraku preduzima sljedeći potez, a to u većini slučajeva i biva, da ne objavljuje nove slike sa poklonima već se uveliko bacio na traženje kupaca za stranicu jer ima veliki broj pratilaca što je idealno za nove kompanije i firme koje su tek počele sa radom i trebaju da podignu svoju popularnost na društvenim mrežama gdje Facebook prednjači.

Foto: Facebook printscreen| Još jedna prevara u nizu

Ako se u zacrtanom vremenu ne pojavi zainteresovana kompanija koja bi kupila stranicu, internet prevaranti u drugom koraku se okreću dark web-u gdje se traže lica sa hakerskim iskustvom kojima bi stranica slična ovoj poslužila odlično za “phishing” kako bi ukrali digitalne informacija korisnika kao što su lozinke na društvenim mrežama, šifre kreditnih kartica, fotografije i slično.

U trećem koraku kada internet prevaranti ne uspiju da pronađu firmu ili hakere kreću u posljednji pokušaj prodaje a to su lica koja se bave novčanim prevarama kao što su prodavci lažnih stvari tipa garderoba, polovni uređaji i slično. Kada takve osobe preuzmu stranicu ugroženost lakovjernih osoba raste. Česti su slučajevi gdje vlasnici takvih stranica kupcu pošalju informacije o uplati, čim kupac izvrši uplatu dužan je da slika uplatnicu kao dokaz kako bi oni poslali stvar koju prodaju.

Na kraju kupac ostaje i bez novca i bez kupljene stvari, a internet prevarant trlja zadovoljne ruke jer je upecao još jednu žrtvu. Ovakve stvari obavezno treba sem Facebook-u prijaviti i policiji.

Naš savjet jeste da se klonite stranica kao što su “Pokloni” i da ih za početak prijavite(report page) Facebook-u, jer time činite jedno dobro djelo a to je da spasite starija lica i lica koja nisu edukovana o pravilnom korištenju pametnih uređaja da se ne nadaju vrijednim poklonima jer mogu biti lako prevarena i što je najgore opljačkana.

PROČITAJTE JOŠ: Facebook još uvijek ima veliki problem sa sajber-kriminal grupama

Autor: Aleksa Bigović – Osnivač i glavni urednik IT portala – Tekport.me

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up