Select Page

Milo Radulović – MARLEQ – Kako pronaći posao?

Milo Radulović – MARLEQ – Kako pronaći posao?

Foto: Milo Radulović- MARLEQ


U našem trećem intervjuu za sagovornika imali smo Mila Radulovića, osnivača MARLEQ startup kompanije, kako je tekao intervju čitajte u nastavku:

1. Šta je to MARLEQ?

MARLEQ je platforma koja pomaže kandidatima koji traže posao (u inostranstvu) da lakše i brže dođu do željenog posla i napretka u karijeri, na način što će odabrati svog mentora za karijeru, uz čije će mentorstvo steći nova znanja i vještine. Ukratko, mi povezujemo globalno kandidate koji traže posao sa adekvatnim karijernim mentorom.

2. Mi smo upoznati sa činjenicom da je MARLEQ nastao kao svojevrsna 
pobuna “problemima” sa kojim se aplikanti susrijeću prilikom traženja posla. Možete li naše čitaoce upoznati ukratko sa iskustvom kroz koje ste prošli?

Kandidati koji aktivno traže posao najčešće govore kako proces zapošljavanja traje dugo, kako je potrebno poslati veliki broj prijava (nekoliko stotina), kako ne dobijaju nikakav odgovor niti povratnu informaciju od poslodavaca, kao i da se osjećaju usamljeno i frustrirano.

Sve ovo gore navedeno sam lično prošao, jer sam pored rada u Crnoj Gori, imao priliku da radim u Sloveniji, Litvaniji i Švedskoj. Takođe, dobijao sam ponude za posao u Holandiji, Poljskoj, Rumuniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Tako da, mnogo je izazova na putu ka dobijanju poslu iz snova, ali je mnogo lakše kad imate uz sebe pravog mentora.

3. Koliki je tim ljudi koji je aktivan u MARLEQ-u na dnevnoj bazi i koja 
su to zaduženja Team Leader-a za svaku od zemalja u kojoj MARLEQ ima svoje predstavnike?


MARLEQ ima 5 članova u menadžmentu i preko 100 mentora u karijeri iz preko 50 zemalja, koji svakodnevno pomažu kandidatima koji traže novi izazov u karijeri.

Imamo preko 40 Team Leader-a (Country Manager-a), koji šire mrežu i uticaj u sredinama u kojim posluju. Oni direktno komuniciraju sa kandidatima za posao, sarađuju lokalno i međunarodno sa drugim mentorima, regrutuju nove mentore za karijeru u toj zemlji, organizuju događaje, kao i razne obuke.

4. Kada je biznis počeo da donosi finansijsku korist i kako?

Tačno je dvije godine otkako sam pokrenuo MARLEQ, ali u finansijskom smislu mi smo tek na početku, što je slučaj sa većinom startapa. Imamo preko 20 plaćenih transakcija, odnosno preko 20 kandidata za posao je platilo naše mentore za karijeru za mentorske usluge.

U početku su kandidati, koji su uglavnom iz jugoistočne Evrope, Azije i Afrike, direktno kontaktirali mene, a onda ih ja povezivao sa mentorima koji bi mogli da im pomognu. U ovom momentu, uz razvoj naše platforme, omogućeno je da kandidati direktno izaberu i kontaktiraju mentore, kao i da dogovore neke od 12 usluga koje nudimo.

5. Koji su ciljevi postavljeni u MARLEQ-u za 2019. godinu?

Neki od ciljeva su: dalji razvoj platforme (razvoj globalnog portala za poslove), širenje tima, dobijanje investicije, registracija kompanije, učestvovanje na startap takmičenjima, organizacija događaja i treninga.

6. Kako vaša ciljna grupa najlakše da dođe do vas, koji su to kanali? 
Primjetili smo da ste najviše aktivni na poslovnoj društvenoj mreži 
LinkedIn?

Uglavnom je to preko LinkedIn-a, gdje dobijam 50-100 poruka dnevno od obije ciljne grupe, kako kandidata za posao, tako i mentora za karijeru koji žele biti dio našeg tima. Zanimljivo je da se preko 800 mentora prijavilo da budu dio MARLEQ-a, a da je odobreno samo 109.

Naših 100+ mentora imaju preko 800.000 pratilaca na LinkedIn-u, tako da smo veoma uticajni na ovoj mreži.

7. Da li je jednostavnije kreirati sam sebi posao i zaraditi platu ili 
pronaći “posao iz snova” u nekoj državnoj instituciji ili privatnoj 
kompaniji?


Mislim da je dobro proći što više različitih iskustava, dok ne otkrijete šta je to što vama najviše odgovara. Stava sam da je na početku karijere dobro eksperimentisati i testirati sebe u različitim organizacijama (malim/velikim, profitnim/neprofitnim, startap/korporativnim), a da onda izgradite znanje i vještine, mrežu kontakata, brend, koji će vam pomoći da se dobro pozicionirate u karijeri ili sopstvenom biznisu.

8. Šta biste preporučili mladima koji možda razmišljaju o sopstvenom 
biznisu?


Mlade bih savjetovao da prvo završe fakultet, steknu praktična iskustva kroz volontiranje i profesionalni angažman i da onda pokrenu biznis.

Pošto je uglavnom svaki početak težak, da biste uspjeli u biznisu moraćete da radite mnogo više nego što je to 8h dnevno. Vi zapravo nemate radno vrijeme. Zbog toga je veoma bitno da pronađete u sebi šta je to što stvarno volite da radite, kao i vaš potencijal. Jednom kad osjetite u sebi taj preduzetnički ‘’nemir’’, to je znak da pokrenete sopstveni biznis.

Obavezno se krećite među preduzetnicima (jer ‘’s kim si, takav si’’), gdje možete da podržavate i podučavate jedni druge, kao da i njegujete preduzetnički duh. Jako je dobro da što prije nađete biznis mentora(e).

9. Za sam kraj, kako ocjenjujete rad prvog IT portala u Crnoj Gori – 
Tekport.me?

Odlična inicijativa. Najviše ću vremena provoditi u sekcijama ‘’startup’’ i ‘’intervjui’’.

Puna podrška i siguran sam u vaš uspjeh.

POGLEDAJTE JOŠ: IT portal Tekport.me- Aleksa Bigović- osnivač i glavni urednik

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031