Select Page

Kina je sada vodeća svjetska svemirska sila

Kina je sada vodeća svjetska svemirska sila

Foto: TNYT

Veličina “naselja” u niskoj Zemljinoj orbiti sada se zvanično udvostručila. Kina je 31. oktobra lansirala posljednji dio svoje nove svemirske stanice Tiangong, dovršavajući njenu izgradnju.

Laboratorijski modul od 18 metara, nazvan Mengtian (što znači “sanjanje o nebesima”), omogućava niz naučnih eksperimenata i sada omogućava stanici da primi do šest ljudi istovremeno. Trenutno ugošćuje komandanta Čen Donga i još dvojicu astronauta. To je značajno dostignuće za kineski svemirski program koji brzo raste, i koji planira da izgradi bazu na Mjesecu, postavi lunarni rover i pošalje nove lendere i orbitere na Mars.

To je ujedno i prvi dugoročni “komšija” koji je Međunarodna svemirska stanica imala otkako je ruska stanica Mir 2001. godine derbitirana. (Kina je letjela sa dva eksperimentalna prototipa Tiangong između 2011. i 2019. godine, ali oni više nisu u orbiti.)

Međunarodna svemirska stanica neće dugo raditi. Možda ćete na kraju imati samo jednu svemirsku stanicu u orbiti — onu kinesku“, kaže Fabio Tronchetti, profesor svemirskog prava na Univerzitetu Beihang u Pekingu i Univerzitetu Misisipi. Kineski svemirski program planira da Tiangong traje 10 do 15 godina, uz mogućnost produženja životnog veka, kaže Tronketi.

Mnogo veći ISS, kojim upravljaju Sjedinjene Države, Evropska svemirska agencija, Rusija i drugi partneri, mogao bi da bude povučen već 2030. godine – to je krajnji datum koji mu je dala Bajdenova administracija nakon produženja misije prošle godine. (Ranije ove godine, Rusija je zaprijetila da će se povući do 2024. zahvaljujući tekućim geopolitičkim tenzijama koje su uslijedile nakon njene invazije na Ukrajinu. Ali svemirski analitičari sada očekuju da će Rusija nastaviti da podržava i do 2030. godine.)

Tokom ljudske istorije istraživanja svemira i svemirskih letova sa posadom, tim aktivnostima dominirale su SAD i njihovi saveznici – uključujući Evropu, Kanadu i Japan – i Rusija, čiji je svemirski program u posljednje vrijeme u opadanju. Kina je sada postigla ono što su Rusija i SAD uradile prije nekoliko decenija, i to brzo, sama, uz određena poboljšanja u odnosu na prethodne dizajne.

PROČITAJTE JOŠ: Kina sprema tri misije na Mjesec, tragaju za novim izvorom energije

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031