Select Page

Pet nevjerovatnih Startup kompanija

Pet nevjerovatnih Startup kompanija

Timekettle

Foto: Timekettle

Leal Tien je oduvijek bio ljubitelj naučno-fantastičnih romana. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’s “Babel fish” – stvorenje koje može boraviti u vašem uhu i prevesti bilo koji jezik koji vam se govori u stvarnom vremenu – to ga je inspirisalo pa je osnovao svoju kompaniju za prevođenje. Pokrenut u novembru 2018., Timekettleov naslovni proizvod je VT2 Plus, set AI-povered prevodilačkih slušalica koje su već donijele oko 3 miliona dolara u prodaji uprkos malo ili nimalo oglašavanja.

Još jedan od Tienovih inspiracija? Njegovi roditelji, koji govore samo jedan jezik. Poslao ih je na odmor na Alpe 2016. godine i preuzimao mnoge prevodilačke aplikacije za njih, ali Tienovi roditelji ih nisu koristili – čak i kada je njegova majka dobila visinsku bolest. “Bilo je previše neugodno”, prisjeća se saslušanja. Konačno, Tien je shvatio da se ne radi samo o prevodu – već o komunikaciji, udobnoj interakciji i izgradnji bližih odnosa. “Verujemo da prevod nije dovoljan”, rekao je on.


MATE

Foto: MATE

Napravite nešto što biste sami kupili, a drugi će vjerovatno učiniti isto. To je jedan od razloga zašto su Christian Adel Michael i Julie Kronstrom Carton osnovali MATE 2016. nakon što su proveli oko dvije godine u potrazi za hladnim, pristupačnim električnim biciklom. Tim brata i sestre dolazi iz Kopenhagena, grada koji očigledno ima više bicikala nego ljudi. Kada njih dvoje nisu mogli da nađu savršen e-bicikl, znali su da postoji “rupa na tržištu”, reče Majkl. Odlučili su da je popune, počevši sa radom na projektu 2016. godine i istovremeno pokrenuvši svoju prvu kampanju za crowdfunding na Indiegogo.

Od te prve kampanje, MATE je prodao 8.000 bicikala kupcima u više od 50 zemalja. To je ključno, jer ako su brat i sestra otišli ​​tradicionalnim putem distributivnih lanaca, morali bi da se pridržavaju smjernica za inventar, potencijalno proizvodeći mnogo više proizvoda nego što bi ljudi naručili. Prodavši direktno svojim klijentima, proizveli su tačnu količinu naručenih bicikala (i verovatno su uštedeli 10 do 40 procenata na proizvodnim troškovima, rekao je izvršni direktor Indiegogo-a David Mandelbrot). Kompanija je takođe dostigla značajnu prekretničku platformu: nakon što je prikupila 20 miliona dolara u dvije kampanje, MATE je prikupio više novca nego bilo koja druga kompanija iz Indiegogo istorije.


Eargo

Foto: Eargo

Teško je poremetiti industriju slušnih aparata – ona ​​je institucionalna i regulisana je od strane FDA. Međutim, među osobama od 20 do 69 godina sa gubitkom sluha koji bi mogli imati koristi od slušnih aparata, samo ih je oko 16% ikada koristilo. To sugeriše da je vrijeme sazrelo za nešto novo. A Eargo – cool, nevidljivi slušni aparati koji se prodaju direktno potrošačima, a ne preko kliničara – nude upravo to. Cijene se kreću u rasponu od oko $ 1.950 do $ 2.750, za koje kompanija kaže da je znatno niža od industrijskog standarda od 8.000 do 10.000 dolara za “nevidljive” slušne aparate, a dolaze s elegantnim prijenosnim kućištem na punjenje.

Osnivači Florent Michel, ljekar, Raphael Michel i Daniel Shen željeli su smanjiti troškove slušnog aparata, a to su učinili na temelju prvobitnog izuma Fleki Fibers – medicinskog silikona i ključni dio Eargo slušnih aparata. U radu dr. Florent Michel kao ENT hirurg, on je naišao na mnoge pacijente sa gubitkom sluha i video je da je stigma povezana sa slušnim pomagalima iz prve ruke. Njegov sin Raphael upoznao je Shen na Stanfordu – prvi je bio u programu dizajna, dok je drugi studirao medicinu – a 2010. su lansirali kompaniju iz Raphaelove garaže Palo Alto.


Pillo Health

Foto: Pillo Health

Otac Emanuela Musini preminuo je 2005. godine od srčane bolesti. Nije uzimao ljekove prema uputstvima, rekao je Musini, a tragedija je teško pogodila njegovu porodicu. U Musiniju se u narednim godinama zadržava prigovarajuća misao: Šta ako je tamo postojao “neko” da pomogne da pazi na svog oca i njegov zdravstveni plan? Šta bi se onda desilo?

Musini je odlučio da dizajnira jednu: “nekoga” u kući da služi kao neka vrsta zdravstvenog pomoćnika, pogotovo kada je u pitanju uzimanje ljekova prema planu. Kućni njegovatelji su veoma skupi za mnoge porodice, i želio je učiniti starenje na mjestu – u udobnosti vlastitog doma – pristupačnije. Zato je stvorio Pillo, zdravstvenog asistenta za dom, nakon što je osnovao svoju kompaniju Pillo Health. Uređaj je sada dostupan i košta 499 dolara, plus mjesečna pretplata od 39 dolara. Planirani podsjetnici uzrokuju da se Pillo „probudi“, skenira sobu za pojedinca i upozori ih da je vrijeme da uzme određeni lijek. Ako ne uzimaju ljekove tokom određenog vremenskog perioda, Pillo će obavijestiti tim za brigu o korisnicima (bilo medicinskog stručnjaka ili porodicu).


Intelino

Foto: Intelino

Kompanija Intelino za potrošačku robotiku je sama definicija startup-a: osnivač dr. Armen Kroian zvanično ga je lansirao prvog dana CES-a 2019. godine. $ 99 “pametni vozni set” napisan kao prvi takve vrste, kompletan sa motorom, vagonom, komadima za trku, naljepnicama, kablom za punjenje i – možda najjedinstvenijim – “akcijskim snimcima”, ili malim, obojenim plastičnim pločicama koje mogu da puknu na bilo koji komad puta. Boje pločica su u korelaciji sa različitim pametnim karakteristikama – zelena označava brzinu, na primjer, tako da bi postavljanje tri zelene pločice u nizu naredilo vozu da se kreće brzo, dvije bi dale srednju brzinu i jedna bi značila sporu. Jedna crvena pločica govori vozu da se zaustavi na dvije sekunde, dok bi tri za redom zaustavila na 10 sekundi. Plava je povezana sa pravcem, dok je žuta za odlaganje vagona. A tu je i opcionalna prateća aplikacija sa omogućenom Bluetooth tehnologijom koja može da funkcioniše kao kontrolna tabla voza, manuelno upravljanje, način za kreiranje prilagođenih komandnih akcija za snimke i još mnogo toga.

Kroian je zamislio novo shvatanje “povezane igre” iz iskustva iz prve ruke kao roditelj dva sina. Njegov stariji sin, koji sada ima 7 godina, igra se sa setovima vozova od svoje 2 godine, ali način na koji se igrao sa njima se promijenio tokom godina: u početku, trebalo mu je mnogo pomoći u izgradnji staza, ali kako je rastao, on je gradio sve složenije projekte kolosjeka. Kroian je želio stvoriti način za djecu, uključujući i vlastitu, da aktivno koriste tehnologiju umjesto pasivnog konzumiranja sadržaja putem ekrana. Inspirisan njegovim sinom, odlučio je da uzme intuitivnost klasičnog iskustva igranja igračaka i uveća ga interaktivnim, taktilnim slojem tehnologije. Vozovi su bili savršena platforma za sekvencijalno razmišljanje koje se koristi u STEM-u, pomislio je – prije nego što dijete izgradi stazu, često im je potrebno unaprijed zamisliti kako će izgledati u cjelini.

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031