Select Page

Astronomi otkrivaju nove najudaljenije zvijezde od galaksije Mliječni put

Astronomi otkrivaju nove najudaljenije zvijezde od galaksije Mliječni put

Foto: Reuters

Astronomi su otkrili u zvjezdanom oreolu koji predstavlja spoljne granice Mliječnog puta grupu zvijezda udaljenije od Zemlje od bilo koje poznate u našoj galaksiji – skoro na pola puta do susjedne galaksije.

Istraživači su kazali da ovih 208 zvijezda naseljava najudaljenije djelove oreola Mliječnog puta, sfernog zvjezdanog oblaka kojim dominira misteriozna nevidljiva supstanca koja se zove tamna materija koja se otkriva samo kroz svoj gravitacioni uticaj. Najdalje od njih je 1,08 miliona svjetlosnih godina od Zemlje. Svjetlosna godina je razdaljina koju svjetlost pređe za godinu dana, 5,9 triliona milja (9,5 triliona km).

Ove zvijezde, primijećene korišćenjem teleskopa Kanada-Francuska-Havaji na planini Mauna Kea na Havajima, dio su kategorije zvijezda zvanih RR Lirae koje su relativno male mase i obično imaju malu količinu elemenata težih od vodonika i helijuma. Čini se da najudaljeniji ima masu oko 70 posto mase našeg Sunca. Nijedna druga zvijezda Mliječnog puta nije pouzdano mjerena dalje od ovih.

Zvijezde koje naseljavaju periferiju galaktičkog oreola mogu se posmatrati kao zvjezdana siročad, vjerovatno porijeklom iz manjih galaksija koje su se kasnije sudarile sa većim Mliječnim putem.

„Ne znamo sa sigurnošću, ali svaka od ovih spoljašnjih oreola bi trebalo da ima planete koje kruže oko njih kao sunce i druge zvijezde nalik suncu na Mliječnom putu“, rekao je GuhaThakurta.

PROČITAJTE JOŠ: Samsung poslao vrijednu donaciju Turskoj nakon razornog zemljotresa

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930