Select Page

Kina sprema tri misije na Mjesec, tragaju za novim izvorom energije

Kina sprema tri misije na Mjesec, tragaju za novim izvorom energije

Foto: Benchmark

Novi mineral koji podsjeća na kristal je pronađen u uzorku tla sa površine Mjeseca, pri čemu je nazvan Changesite-(Y). Novi naziv je objavila Komisija za nove minerale, nomenklaturu i klasifikaciju (CNMNC) prije nekoliko dana, a pretpostavlja se da su uzorci u kojima je pronađen mineral milijardu godina mlađi od uzoraka koje su donijele misije SAD i Sovjetskog saveza, piše GlobalTimes.

Kina je treća zemlja koja je otkrila novi mineral sa Mjeseca, a naziv minerala je kombinacija reči Change i site, u slavu kineskog projekta istraživanja Mjeseca koji je nazvan Change Project. Kineska Chang’e 5 misija je 2020. godine donijela uzorke sa Mjeseca težine 1,7 kg, i to su prvi uzorci sa Meseca u poslednjih 40 godina koji su stigli na Zemlju.

Foto: Benchmark

Helijum 3

Za novootkriveni mineral se kaže da sadrži helijum 3, oblik helijuma koji skoro nepostojeći na Zemlji, a koji bi mogao biti izuzetno dragocjen u kontekstu energije potrebne za nuklearnu fuziju. Bez mnogo detaljisanja, helijum 3 je idealno gorivo za nuklearnu fuziju, jer omogućava mnogo energije bez emitovanja toliko zračenja koje bi moglo da naškodi reaktoru.

Potencijalno obilje helijuma-3 na Mjesecu nije novo, kao ni ideja o rudarenju na Mjesecu, o kojem Kina priča još od 2014. godine. Takva nagrada bi mogla da izazove svemirsku trku na Mjesec, i zato je povratak na Mjesec česta tema u poslednjih nekoliko godina.

Ovo otkriće je inače možda pomoglo da se definiše šta treba tražiti i gde započeti rudarenje. U svom članku „Proizvodnja Helijum-3 energije“, Kristofer Barnat pominje da bi spejs šatl pun helijuma-3 mogao da napaja čitave Sjedinjene Američke Države godinu dana, što je više nego vrijedno ogromnih troškova kosmičkog rudarenja.

Foto: Struktura Helijuma 3 – Benchmark

Iako ovo otvara neverovatne perspektive, nuklearna fuzija još nije ni blizu operativnosti, uprkos značajnom napretku u poslednjih nekoliko godina. Istraživači koji rade na fuzionim reaktorima uspeli su da produže stabilnost nuklearne fuzije, i postoji šansa da bi to moglo da funkcioniše i pozitivno promeni svijet u ne tako dalekoj budućnosti.

Izvor: Benchmark

PROČITAJTE JOŠ: TESTIRALI SMO: Samsung Galaxy Z Fold4 5G i Z Flip4 5G

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930