Select Page

TESTIRALI SMO: Samsung Galaxy Z Fold4 5G i Z Flip4 5G

TESTIRALI SMO: Samsung Galaxy Z Fold4 5G i Z Flip4 5G

Foto: Tekport

Da li je inženjering ovih uređaja impresivan? ITEKAKO. Ali iako ovi uređaji u nekim slučajevima olakšavaju određene zadatke, oni ne mijenjaju u potpunosti način na koji koristimo pametne telefone.

Ovi sklopivi telefoni se osjećaju jednako jedinstveno kao i originalni modeli koje je Samsung debitovao prošlih nekoliko godina, ali prefinjeniji i izdržljiviji. Da li su pogodnosti koje sebi prijuštite vrijedne tražene cijene od 1.099eur i 1.799eur, posebno kada ovih dana možete dobiti odličan telefon za oko 500 eura? Najvjerovatnije ne, ali mnogo govori da poslije par dana ne želimo da se rastajemo sa ovim telefonima.

Samsung Z Fold4(lijevo) i Z Flip4(desno)


Samsung Galaxy Z Flip4

Ranije smo primijetili sve nadogradnje koje je Samsung dodao u posljednjoj generaciji sklopivih uređaja, ali ukratko, ovo su sve više izdržljiviji i bolji uređaji. Oba su brza, zahvaljujući najnovijem Qualcomm procesoru, i oba imaju jako oštre ekrane koji postaju dovoljno svijetli tokom najsunčanijih dana. U upotrebi, manji Z Flip4 se osjeća kao „normalniji“ od ova dva telefona na sklapanje. To je zato što kada se otvori, dobijate tradicionalno iskustvo pametnog telefona. Presavijte ga na pola i stane u male džepove i male torbice.

Trajanje baterije može biti jedna od vaših najvećih briga za Flip4 jer je njegov prethodnik imao manu kada je u pitanju vrijeme rada. Baterija kapaciteta 3.700 mAh u novom modelu je veća i obično vam može trajati cijeli dan, ali ne mnogo više od toga. Dovoljno je pouzdan, ali teški i zahtjevni korisnici bi i dalje morali da ponesu prenosivu bateriju sa sobom. IPX8 ocjena vodootpornosti znači da pad u bazenu ili u slatku vodu ga neće pokvariti, a tu je i ekran koji je mnogo otproniji na ogrebotine, i uz to nadograđen da bude čvršći nego prethodni.

Zadnja strana sa ekranom od 1,9 inča na Flip4 koji ostaje vidljiv kada je telefon zatvoren, ovog puta dodaje više funkcionalnosti. Lijepo je što ne morate da otvarate telefon za svaki zadatak. Slali smo brze odgovore na poruke sa malog Cover Screen-a, ali nam se takođe još sviđa i to što možete da dodate GIF-ove kao pozadinu na naslovnom ekranu.

Jedna od naših omiljenih karakteristika Flip4 koja koristi prednosti njegovog sklopivog dizajna je Flex Mode. Aplikacije koje podržavaju ovaj režim, koji se pokreće kada preklopite dvije polovine Flip4 pod uglom od 90 stepeni, gurnuće dio sadržaja u gornju polovinu ekrana, a kontrole do dna.

Samsung Z Fold4(lijevo) i Z Flip4(desno)

Samsung Galaxy Z Fold4

Prošle godine nam se za nijansu više dopao Flip3 nego Fold3. Ove godine su se stvari okrenule. Da, i dalje je prilično zdepast i zahtijeva pantalone sa dubokim džepovima (figurativno i bukvalno), ali novi Android 12L interfejs čini da se maksimalno iskoristi veliki ekran od 7,6 inča. Da budemo jasni, često smo koristili prednji ekran od 6,2 inča; malo je širi od prethodnog, tako da je prirodno da se koristi za većinu zadataka. Ali kada otvorite Fold4 da biste otkrili njegov unutrašnji ekran, osjećaj je prilično magičan.

Postoji bezbroj načina na koje možete obavljati više zadataka – ili samo jedan zadatak efikasnije – na Fold4, a softver sve to čini veoma lakim. Instagram se ne slaže dobro sa velikim ekranom i malo je odsječen kada ga koristite na unutrašnjem ekranu. Mnoge aplikacije još uvijek ne koriste u potpunosti prednosti velikog ekrana od 7,6 inča, a ako i rade, to je samo kada stavite Fold4 u pejzažni prikaz.

Pretpostavljamo da će neki od ovih grešaka biti otklonjene u trenutku kada Gugl bude uveo nove optimizacije, kao što je obećao za više od 20 svojih aplikacija.

Trajanje baterije nikada nije predstavljalo veliki problem na Fold4. Rijetko smo vidjeli da padne ispod 15 procenata, čak i u danima sa većom upotrebom. Voljeli bismo samo da se ovi telefoni pune brzo kao neki od njihovih vršnjaka. Ne bismo imali ništa protiv da dobijemo više od 50 posto baterije nazad nakon 30 minuta na punjaču.

Kamera- Z Flip4 vs Z Fold4

Selfie

Samsung Galaxy Z Flip4(lijevo) vs Z Fold4(desno)

Kada je riječ o prednjim kamerama jasno je vidljivo da kamera Fold4 modela odnosi pobjedu zbog boljeg kontrasta, prirodnije boje i više detalja.

Zadnja kamera

Samsung Galaxy Z Flip4(lijevo) vs Z Fold4(desno)

Kada govorimo o zadnjim kamerama opet pobjedu odnosi Z Fold4, i ako oba uređaja prikazuju nestvarno lijepe boje, jasnoća i detalji su na strani Z Fold4.

Teško je pronaći previše drugih grešaka na ovim telefonima ako se fokusiramo na funkcije. Još uvijek je malo zdepast Z Fold4, a neki od softvera bi mogli da budu precizniji, ali teško je da se vratite na statični pravougaoni telefon nakon što uronite prste u svijet koji se može sklopiti.

Samsung je čak obećao da će ovi telefoni dobiti četiri nadogradnje Android OS-a i 5 godina bezbjednosnih ažuriranja, što je otprilike najduži period podrške za softver na bilo kom Android telefonu.

Sve u svemu, oba telefona dobijaju poslije duže vremena Tekport EDITORS CHOICE nagradu!

PROČITAJTE JOŠ: Najnovije funkcije telefona Galaxy Z Fold4 i Z Flip4 i serije Watch5 satova  će  biti dostupne i za prethodne generacije uređaja

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031