Select Page

Mnogi koristimo LED osvjetljenje, ali znamo li drugu stranu medalje?

Mnogi koristimo LED osvjetljenje, ali znamo li drugu stranu medalje?

Foto: Benchmark

Nekada se ulično osvjetljenje sastojalo od gasnih lampi koje su zahtijevale ručno paljenje. Nekoliko stotina godina kasnije sve je električno, a sada sve veći broj zemalja prelazi na LED rješenja za kućno, ali i ulično osvjetljenje. Sa jedne strane, ovo je štedljivija i dugovječnija varijanta. Međutim, kako navodi portal Hackaday, nije sve baš toliko jednostavno i postoje ozbiljni negativni uticaji koji zabrinjavaju naučnike.

Štedljivost

Prvo pitanje koje smo svi mi imali kada su se pojavila prve LED sijalice za “kućnu” upotrebu bilo je da li su one stvarno toliko štedljive i dugovječnije od klasičnih sijalica. Da budemo iskreni i sami smo bili skeptični jer je cijena bila drastično veća u poređenju sa tradicionalnim rješenjima. Međutim, malo pomalo sve više ljudi okretalo se LED rješenjima, pa sada malo ko nema makar jednu takvu sijalicu u svom domaćinstvu (podignite ruku ako griješimo).

I jeste, LED jeste daleko štedljivije rješenje kada uporedimo ovakav vid sijalica sa klasičnim, i to za čak 75 procenata. Na primer, LED sijalica od 11 do 12 vati uspeva da proizvede nivo osvjetljenosti uporediv sa 50 W klasične sijalice. Naravno, ne treba zaboraviti ni CFL sijalice kao takođe štedljivu alternativu, ali trenutni fokus je na LED sijalicama.

Foto: Benchmark

Negativni uticaji LED osvetljenja

Problem sa LED osvjetljenjem jeste tip svjetlosti koju oni proizvode, a koja je specifičnog “širokog bijelog” spektra koje je “neprirodnije” u poređenju sa nekada aktuelnim rješenjima. Zbog toga, naučnici su zabrinuti zbog nepovoljnog efekta koji ovakav vid osvjetljenja može imati na prirodne ekosisteme, ali i na ljude koji žive u oblastima u kojima se koristi veliki procenat LED kućnog i uličnog osvjetljenja.

U svrhe otkrivanja pokrivenosti ovakvom vrstom osvetljenja, naučnici su koristili foto materijal dobijen posredstvom Međunarodne svemirske stanice. Na fotografiji ispod vidi se jasna razlika u boji uličnog osvetljenja između Belgije koja koristi natrijumske sijalice niskog pritiska (narandžasta nijansa), zatim Holandije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva koje koriste natrijumske sijalice visokog pritiska (žućkasta nijansa) i Nemačke koja koristi fluorescentne sijalice (plavičasta nijansa).

Foto: Benchmark

Prema ovim fotografijama, prihvatanje LED ulične rasvjete dešava se drugačijim tempom u različitim zemljama, a samim tim se istražuje i potencijalni negativni udar na prirodne ekosisteme u tim oblastima, pogotovo na insekte i slepe miševe. Ove promjene u spektru boja i neprirodnom noćnom osvetljenju mogu dovesti do niza negativnih bioloških uticaja koji se još uvek istražuju, pa tako sami rezultati nisu konkluzivni. Međutim, neki od trenutno prepoznatih su:

  • Ponašanje slijepih miševa
  • Astronomska ispitivanja
  • Supresija melatonina
  • Fototaksija (kretanje organa biljaka u smjeru Sunca).

Da li vi koristite LED rasvjetu i u kojoj mjeri?

Izvor: Benchmark

PROČITAJTE JOŠ: Uz kupovinu Samsung pametnih telefona čeka vas odličan poklon!

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930