Select Page

Amazon će lansirati hiljade satelita za pružanje interneta širom svijeta

Amazon će lansirati hiljade satelita za pružanje interneta širom svijeta

Foto: Ars Technica


Amazon planira lansirati armiju od 3236 satelita u nisku Zemljinu orbitu kako bi pružio internet „neobezbijeđenim i nedovoljno zastupljenim zajednicama širom svijeta“. Takozvana inicijativa Projekta Kuiper prva je izašla na vidjelo nakon što je GeekWire primijetio da je Kuiper Systems LLC nedavno napravio tri seta podnesaka ITU-u, međunarodnoj organizaciji zaduženoj za koordinaciju satelitskih orbita. Amazon je potvrdio da je Kuiper Szstems jedan od njegovih projekata.

Amazon je najnoviji u nizu kompanija koje planiraju da koriste mrežu od nekoliko hiljada satelita da ponude širokopojasni pristup širom svijeta. Za razliku od tradicionalnog satelitskog interneta, ovi planovi uključuju upotrebu satelita na niskoj Zemljinoj orbiti, koji mogu biti jeftini i sa nižim latencijama. SpaceX planira da lansira čak 12.000 satelita kao dio Starlink konstelacije, OneWeb želi lansirati 650 satelita, a Facebook takođe razvija vlastiti internet satelit.

POGLEDAJTE JOŠ: Procurio nepoznati Motorola telefon sa četiri kamere

Projekat Kuiper će se sastojati od satelita na tri različite visine: imaće 784 satelita na 367 milja, 1296 satelita na 379 milja i 1.156 satelita na 391 milju. Ovi sateliti će ponuditi internet u oblastima u rasponu od 56 stepeni na severu (približno u liniji sa sredinom Škotske) do 56 stepeni južno (što je ispod najjužnijeg vrha Južne Amerike). Ova oblast, teoretski, pokriva više od 95% populacije Zemlje.

Amazon tek treba da objavi da li namjerava da izgradi sopstvene satelite ili da ih kupi od treće strane. Takođe, tek treba da donese odluku o tome kako će ih lansirati u orbitu. Iako je CEO Amazona Jeff Bezos imao svoju kompaniju za letove u svemiru pod nazivom Blue Origin, glasnogovornik Amazona potvrdio je GeekWire-u da će [Amazon] naravno pogledati sve opcije.

Projekat će takođe zahtijevati mrežu zemaljskih stanica sa kojima će sateliti komunicirati. Prošle godine, Amazon je pokrenuo AWS zemaljsku stanicu, uslugu računara u “oblaku” koja će omogućiti komunikaciju svemir-zemlja.

Nema vremenskog okvira za slanje Amazonovih satelita u orbitu, ali će morati da dobije odobrenje Federalne komisije za komunikacije prije nego što to učini. FCC će razmotriti pitanja kao što su orbitalna zagušenja kao i Amazonove planove za dekomisiju svojih satelita na kraju svog rada. Orbitalni ostaci postaju sve veći problem; prošle godine, NASA je preporučila da 99 od svakih 100 satelita iz ovih mega konstelacija mora biti deorbirano nakon što se njihove misije završe kako bi se spriječilo da se prostor oko Zemlje napuni opasnim otpadom.

POGLEDAJTE JOŠ: Google prekida svoj Artist Hub za izvođače

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up