Select Page

Evropska komisija zahtijeva od Valvea da spriječi geo-blokiranje igara

Evropska komisija zahtijeva od Valvea da spriječi geo-blokiranje igara

Foto: TechCrunch


Evropska komisija (EK) ispitivala je kako se PC video igre kupuju i prodaju u zemljama članicama EU, i ne sviđa im se ono što su primijetili. Danas izdaju zvaničnu izjavu o prigovoru, upućenu Valveu, čiji je Steam online portal najveća trgovina PC igara na svijetu, i pet izdavača igara – Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media i ZeniMax – Komisija preuzima stav da su se svi bavili kršenjem antitrustovskih pravila time što su postavljali geografska ograničenja na igre koje prodaju.

Valve i pet izdavača optuženi su za geo-zaključavanje aktivacije Steama za igre koje se prodaju prvenstveno u Istočnoj Evropi (Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka, a u nekim slučajevima i Rumunija, prema EC), protiv velikog cilja EU da stvori jedinstveno digitalno tržište. Efekat ovog geo-zaključavanja je sprečavanje ljudi iz bogatijih zemalja, kao što su Velika Britanija ili Njemačka, da kupuju igre u zemljama članicama EU koje imaju jeftinije cijene, a zatim ih igraju u svojoj zemlji.

POGLEDAJTE JOŠ: Google prekida svoj Artist Hub za izvođače

Cilj te prakse je logičan, i to je nešto što je Spotifiy, na primjer, učinio i u prošlosti: za proizvod u zemlji u kojoj je prosječan prihod potrošača manji, spriječite ljude iz bogatije zemlje da iskorištavaju digitalni proizvod i pretplatu zahtijevajući lokalnoj kreditnoj kartici za plaćanje.

Nova pravila EU koja su primijenjena u decembru 2018. godine posebno zabranjuju ono što EK naziva neopravdanim geo-blokiranjem, a sadašnji izraz nezadovoljstva naglašava taj stav. Konflikt je između kompanija koje pokušavaju da prilagode svoju strategiju prodaje po zemljama i napore EU da stvori tržište koje, kao i Sjedinjene Države, održava jednu osnovnu cijenu u svim državama.

Današnja izjava o prigovoru označava ranu fazu istraga EK, a sada je na Valveu i drugim izdavačima igara da odgovore, bilo da su izmijenili svoju praksu da bi ih uskladili sa propisima EU ili, vjerovatno, predstavili njihov kontraargument. Ako stvari postanu ozbiljnije, nepoštovanje odluke EK može rezultirati novčanom kaznom od 10% globalnog godišnjeg prihoda kompanije.

POGLEDAJTE JOŠ: Amazon će lansirati hiljade satelita za pružanje interneta širom svijeta

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up