Select Page

Kina aktivno radi na genetski modifikovanim bebama

Kina aktivno radi na genetski modifikovanim bebama

Vladini istražitelji potvrdili su tvrdnju kineskog naučnika da je stvorio prve genetski modifikovane bebe na svijetu, kao i mogućnost trudnoće sa embrionom koji je ima modifikovan gen.

Još u novembru, naučnik He Jiankui je privukao međunarodnu pažnju kada je tvrdio da je koristio alat za uređivanje gena CRISPR / Cas-9 da bi izmijenio dva embriona. On je tvrdio da bi izmjene zaštitile embrione od infekcije HIV-om kasnije u životu, mada drugi stručnjaci kažu da je uređivanje bilo pogrešno i moglo bi da dovede djecu u rizik za buduće zdravstvene probleme. Iako je na konferenciji o genetici u Hong Kongu predstavio rezultate o djevojkama bliznakinjama („Lulu“ i „Nana“), on nije objavio sve svoje podatke, objavio je rezultate u akademskom časopisu. Bioetičari, genetičari i drugi kineski naučnici bili su užasnuti vijestima, a glasine su kružile da je nestao ili je možda stavljen pod kućni pritvor.

Sada, preliminarna istraga od strane vlasti u provinciji Guangdong (gdje naučnik radi) potvrđuje rođenja i navodi da je On “prkosio vladinim zabranama i sproveo istraživanje u potrazi za ličnom slavom i dobitkom”, prema Ksinhua, kineskoj državi -Run novine. Izvještaj prikazuje sliku usamljenog naučnika koji je prikupio sredstva na sopstvene, lažne dokumente o etičkoj reviziji i vjerovatno će se suočiti sa ozbiljnim optužbama. Istraživanje je prošle godine zaustavljeno od strane kineske vlade, a od tada je otpušten sa Južnog univerziteta za nauku i tehnologiju. Lulu i Nana će biti pod medicinskim nadzorom.

Još uvijek je nejasno sa kakvim optužbama bi se mogao sočiti. Ipak, slučaj je izazvao rasprostranjenu diskusiju oko kineskih pravila za ovu vrstu biomedicinskih istraživanja. U novembru je bivši zamjenik ministra zdravlja Huang Jiefu predložio da zemlja uspostavi organizaciju koja će nadzirati biomedicinske eksperimente. U međuvremenu, Vang Iue, istraživanje o zdravstvenom pravu na Univerzitetu Peking, izjavilo je za New York Times da, tradicionalno, “zakonska odgovornost je nejasna i kazne su veoma male”, Kina treba da uvede strožije propise.

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up