Select Page

Toyota i Panasonic će zajedno razvijati baterije za električne automobile

Toyota i Panasonic će zajedno razvijati baterije za električne automobile

Foto: Forbes


Toyota i Panasonic povezali su se kroz novu zajedničku kompaniju koja u bliskoj budućnosti neće samo snabdijevati, već i razvijati baterije za električne automobile.

Prema riječima japanskog proizvođača automobila, kompanija Prime Planet Energy and Solutions počeće s radom 1. aprila kao zajedničko preduzeće između Toyote i japanskog proizvođača baterija. Toyota će imati 51% udjela u kompaniji, a Panasonic ostalih 49%.

Obije kompanije će uložiti svoje resurse za razvoj isplativih i sigurnih baterija. Konkretno, zajedničko ulaganje će se fokusirati na litijum-jonske baterije, koje i dalje postaju sve popularnije kod proizvođača automobila. U poređenju sa cilindričnim baterijama, prizmatičke baterije se mnogo lakše povezuju za potrebe pakovanja.

Ipak, Toyota neće zadržati sve baterije za sebe. Nova kompanija će isporučiti baterije budućim kupcima osim Toyote, kaže proizvođač automobila. Na strani istraživanja i razvoja, zajedničko ulaganje će raditi na svetom gralu EV tehnologije: solid-state baterije.

Solid-state jedinice su daleko stabilnije od litijum-jonskih baterija i daju veću gustinu energije. Proizvođači automobila vjeruju da će ove baterije zaista promijeniti način rada EV-ja s obzirom na punjenje, domet i performanse.

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up