Advertisement

Select Page

Facebook još uvijek ima veliki problem sa sajber-kriminal grupama

Facebook još uvijek ima veliki problem sa sajber-kriminal grupama

Foto: Forbes


Falsifikatori, kradljivci identiteta, spameri i prevaranti su koristili Facebook da bi pokazali svoje usluge, prema novom izvještaju. Odjeljenje za istraživanje sajber bezbjednosti Cisco Talos je pronašlo na desetine Facebook grupa koje su bile “sumnjive (u najboljem slučaju) i ilegalne (u najgorem slučaju”), sa imenima kao što su “Facebook hack (Phishing)” i “Spammer & Hacker Professional”.

Talosov izveštaj ističe 74 grupe sa ukupno 385.000 članova. Korisnici na Facebooku mogu da potraže grupe tako što će tražiti ključne reči, uključujući „spam“ ili „carding“, a Talos izjavljuje da bi, ako se korisnik pridružio jednom, Facebook često automatski preporučio srodne grupe – „stvaranje novih kriminalnih hangouta još lakše pronaći“. Neki članovi su oglašavali ukradene brojeve kreditnih kartica, a drugi su postavljali zahtjeve za pomoć prenošenjem velikih iznosa novca ili dobijanjem pristupa računarskim mrežama.


Talos je povezao neke od postova sa stvarnim spam ili phishing kampanjama. Facebook je imao dugotrajan problem sa sajber kriminalom. Tokom 2018. godine, istraživač bezbjednosti Brian Krebs pronašao je 120 privatnih grupa sa 300.000 članova koji su nudili botnete, lažne povrate poreza i druge nezakonite usluge. Facebook je uklonio grupe ubrzo nakon što je bio upozoren. Ali drugi istraživač, Justin Shafer, upozorio je na još više grupa – od kojih su neke radile godinama. Talos kaže da je pronašao nekoliko novih operacija sa imenima koja su bila “izvanredno slična, ako ne i identična” onima na listi Krebsa.

POGLEDAJTE JOŠ: Zabrinutost zbog zračenja za sada zaustavlja razvoj 5G mreže u Briselu

Facebook kaže da je uklonio grupe nakon što ih je Talos pronašao, i nastavlja da traži bilo koje povezane grupe ili račune. “Ove grupe su prekršile našu politiku protiv spama i finansijskih prevara i mi smo ih uklonili. Znamo da moramo biti oprezniji i ulažemo u borbu protiv ove vrste aktivnosti “, rekao je glasnogovornik. Piše da je većina grupa nastala 2018. godine.

Talos nudi manje laskavu priču o ukidanju, rekavši da su Facebook-ovi timovi za otkrivanje u početku ostavili neke grupe, odlučujući se samo za uklanjanje određenih postova. “Na kraju, preko kontakta sa sigurnosnim timom Facebooka, većina malicioznih grupa je brzo skinuta, ali nove grupe nastavljaju da se pojavljuju, a neke su još aktivne od dana objavljivanja”.

Facebook ima više od 2 milijarde korisnika, i nije iznenađujuće da bi kriminalci tamo pokušali privući kupce. Za sada, Talos kaže da nastavlja da radi sa Facebookom na identifikovanju grupa.

POGLEDAJTE JOŠ: Ukupna dobit kompanije Samsung opala je za 60% u odnosu na prošlu godinu

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up