Select Page

TESTIRALI SMO: TCL 43C735 QLED 4K televizor

TESTIRALI SMO: TCL 43C735 QLED 4K televizor

Foto: tekport.me

TCL Technology je kineska tehnološka kompanija sa sjedištem u Huizhouu, provincija Guangdong. Dizajnira, razvija, proizvodi i prodaje potrošačke proizvode uključujući televizore, mobilne telefone, klima uređaje, mašine za pranje veša, frižidere i male električne uređaje. Godine 2010. TCL je bio 25. najveći svjetski proizvođač potrošačke elektronike da bi rapidno napredovao i došao do druge pozicije najvećeg proizvođača televizora po tržišnom udijelu 2019 godine.

TCL je na crnogorsko tržište rekli bismo ušao na mala vrata, i sa sobom donio fantastične proizvode! On je tu za one kojima je budžet ograničen a žele da kupe kvalitetan TV. TCL 43C735 QLED 4K televizor sa svojih 43 inča nudi više nego pristojan kvalitet slike i kompletno Smart TV okruženje po veoma konkurentnoj cijeni. Pokušaćemo da vam približimo kompletan utisak o TCL 43C735 i to kako je ovaj televizor uspio da spoji pristojnu cijenu sa odličnim kvalitetom.

Sadržaj pakovanja

Samo pakovanje u kojoj se nalazi TV je izrađeno od kartona sa dizajnom koji jako podsjeća na Samsung TV pakovanja što nam dodatno potvrđuje ozbiljnost TCL-a i njihovoj brizi o samoj ambalaži u kojoj pakuju svoje proizvode.

Osim samog televizora od prateće opreme dolazi: uputstvo, nogari, napojni kabl kao i DVA daljinska upravljača sa TCL baterijama, dobro ste pročitali, DVA daljinska upravljača od kojih je jedan klasični analogni dok je drugi SMART, sada nemate izgovore za gubljenje daljinskog ili da vam ga je neko od ukućana sakrio jer od vas ne mogu doći na red za gledanje TV-a!

Dizajn

Dobra završna obrada uvijek daje televizoru lijep izgled. Ekran djeluje veoma tanko jer je sva elektronika spakovana u manji, deblji dio u zadnjem donjem dijelu. Tanka, mat ivica boje titanijuma, koja je vidljiva samo kao tanka linija na prednjoj strani, upotpunjuje dizajn. Baza se sastoji od dva nogara u obliku slova L, koji se nalaze bliže krajevima ispod samog ekrana.

Specifikacije i korisničko iskustvo

TCL C735 TV pokreće četvorojezgarni ARM Cortex-A73 procesor sa 3 GB RAM-a i Mali-G52 MP GPU, ukupne memorije 11 GB. Čipset je dovoljno moćan da pruži odlično iskustvo na Google TV-u. Instalacija se vrši u trenu pomoću aplikacije Google Home. Google TV se značajno proširio u odnosu na 2021. Od fabričkih aplikacija tu su Amazon Prime Video, Disney +, Netflix, Twitch i td. Preporuke za sadržaj su takođe podijeljene u korisne kategorije kao što su naučno-fantastični filmovi, trileri itd. Opseg Google TV aplikacije je i dalje jedan od najsveobuhvatnijih.

C735 koristi Quantum Dot Direct LED pozadinsko osvijetljenje sa VA panelom. Pravi kontrast panela je 4300:1. Pošto nema lokalnog zatamnjivanja, kontrast ostaje praktično nepromijenjen. Panel ima veoma dobru uniformnost i na tamnim i na svijetlim prikazima.

Međutim, ponekad možete primijetiti neka odstupanja duž lijeve i desne ivice. Režim Cinema slike je veoma dobro fabrički kalibrisan. Ovi rezultati su iznad prosjeka, posebno za televizore srednjeg cjenovnog ranga.

Ako govorimo o uglovima gledanja, oni nisu tako dobri kao na IPS televizorima. Zbog toga je najbolje gledati ovaj TV iz što manje kosine odnosno ugla gledanja. Ulazno kašnjenje je 16,6 ms kada gledate 4K 60Hz sadržaj. Štaviše, panel ima promjenljivu brzinu osvježavanja do 144Hz. Sve ovo, plus prisustvo ALLM i VRR, znači da je televizor odličan za ljubitelje gejminga u koje recimo spada kompletan Tekport tim.

HDR

U ovoj oblasti, TV TCL C735 je inferioran u odnosu na skuplje modele. Maksimalna osvijetljenost je 365 nita. Ovo je znatno ispod 500-550 nita koje bismo željeli da vidimo kao minimum za pravi HDR efekat. Televizor može prikazati ovu vrijednost u prikazu od 10% na potpuno bijelom ekranu. Sa manjim prikazima, on malo komprimira izlaz svjetlosti da bi bolje sačuvao crnu boju.

Kada je „Dynamic Tone Mapping“ aktiviran, uređaj poštuje HDR meta podatke i prikazuje bijele detalje do maksimalnih 400 nita. Pored toga, analizira svaku sliku kako bi je optimalno prikazao, što daje veoma dobre rezultate. TCL 43C735 održava dobar intenzitet boje, nijanse i bijele detalje.

Nema odsjaja od istaknutih djelova, ali je ukupan karakter HDR slika veoma dobro očuvan. Pored toga, C735 TV podržava Dolby Vision, HDR10+, HLG, HDR10 i Dolby Vision IQ. Ova univerzalna podrška osigurava da korisnik gleda definitivno kvalitetnu HDR sliku.

Zvuk

Zvučno rješenje od 2 x 10 W ima Onkio-ov potpis. Ali, uprkos imenu poznatog proizvođača zvuka, zvuk je pomalo razočaravajući. Performanse 43C735 ispunjavaju očekivanja srednje klase, ako od njega ne zahtijevate maksimalan kvalitet u svakom smisu. Zvuk je dobar za laganu muziku i tu se završava dalja priča.

Filmovi sa solidnom muzikom ili nešto glasnijom muzikom neće zvučati dobro tako da nećete dobiti željeni efekat. Većina unaprijed podešenih zvukova više pogoršavaju stvar nego što je pospješuju. Ako previše povećate jačinu zvuka, odmah možete čuti kompresiju. Ako želite da redovno uživate u zvuku glasne muzike i filmova, razmislite o kupovini soundbar sistema.

Zaključak

TCL 43C735 ima odličan kvalitet slike. Sa HDR sadržajem, fali svjetlosti za pravi doživljaj. Pored toga, malo razočarenje donosi loš kvalitet zvuka. Google TV je dosta napredovao, ali neke napredne opcije prilagođavanja, kao što je poseban nalog za TCL, mogu biti problem.

Ovaj televizor pruža odličan kontrast, iako se pri gledanju tamnih slika moraju uzeti u obzir uglovi gledanja. Televizor je veoma dobro kalibrisan i za SDR i za HDR. Ovo omogućava da se maksimalno iskoristi njegov hardver, posebno u HDR-u, gdje odlično mapiranje tonova nadoknađuje ograničenu osvijetljenost.

Odlična obrada slike i pristojna jasnoća pokreta su plus, bez obzira na sadržaj koji gledate. Igrači dobijaju esencijalnu HDMI 2.1 vezu i funkcije za igranje. Odnos cijene u iznosu od 479.99eur i kvaliteta je glavna prednost ovog televizora.

Od nas VELIKA preporuka, ubjedljivo najbolji izbor u klasi!

PROČITAJTE JOŠ: Windows 12 uskoro izlazi – karakteristike, beta verzija

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031