Select Page

Apple se obračunava sa ChatGPT aplikacijama

Apple se obračunava sa ChatGPT aplikacijama

Foto: CNBC

Apple je u ćorsokaku sa aplikacijom za e-poštu BlueMail zbog svoje odluke da posljednjim ažuriranjem aplikacije za starosno ograničenje od 17 i više godina zbog ChatGPT integracije.

Apple trenutno blokira ažuriranje jer se developer aplikacije Blix Inc. ne slaže sa stavom kompanije da se BlueMail-u da starosno ograničenje, pošto je odbacio aplikaciju za ažuriranje brenda prošle nedjelje, navodi Wall Street Journal.

Blix Inc. koristi OpenAI-jev GPT-3 jezički model u svojoj najnovijoj verziji BlueMail-a da bi u aplikaciji za e-poštu unio funkcije AI chatbot-a. Međutim, Apple tvrdi u dokumentima koje je Blix Inc. podijelio sa publikacijom da integracija AI aplikacije ne uključuje filtriranje sadržaja, što je dovelo do preporuke o starosnom ograničenju od 17 i više godina.

OpenAI-jev ChatGPT, koji ostaje u svom beta obliku, poznat je po generisanju sadržaja koji može biti potencijalno uvrijedljiv, uključujući rasne i rodne predrasude, pored netačnih informacija i uznemirujućeg jezika. Međutim, suosnivač Blix Inc. Ben Volach rekao je za publikaciju da BlueMail ima sopstvene mogućnosti filtriranja sadržaja, koje su detaljno opisane u njegovoj aplikaciji za Apple App Store. Takođe je aludirao da u App Store-u već postoje aplikacije koje uključuju funkcije vještačke inteligencije koje se ne ocjenjuju tako oštro.

U svojoj trenutnoj, neažuriranoj iteraciji aplikacija je ocijenjena kao pogodna za uzrast od četiri godine i više. Primarna briga programera je da će starosno ograničenje spriječiti korisnike da lako pronađu BlueMail u prodavnici aplikacija i što bi ih moglo učiniti da oklijevaju da koriste proizvod.

Međutim, BlueMail nije jedina aplikacija koja se ažurira pomoću vještačke inteligencije koja je ciljana. Microsoft je nedavno implementirao ChatGPT mogućnosti u svoj pretraživač Bing i doživeo je istu blokadu kada je pokušao da ažurira svoje mobilne aplikacije pomoću AI funkcije. Portparol Microsofta je rekao za Wall Street Journal da njegovo najnovije ažuriranje za Bing mobilne aplikacije i za Bing u Apple App Store-u ima starosno ograničenje od 17 i više godina, dok u Google Play prodavnici nema starosnog ograničenja.

Iako Apple nije zvanično u igri sa vještačkom inteligencijom, njegova App Store je preplavljena aplikacijama za prevare i malver koji se predstavljaju kao ChatGPT alternative. Među prvima je bila aplikacija pod nazivom ChatGPT Chat GPT AI Vith GPT-3, koja je tražila plaćanje prije nego što je OpenAI uveo svoj ChatGPT Plus nivo pretplate. Aplikacija je bila aktivna najmanje tri nedjelje dok nije privukla pažnju medija kao lažnjak, čak je dobila ocjenu 4,6 od 5 i preko 13.000 recenzija.

Uprkos problemima, koji su bili uporedni sa problemima pronađenim u pravom ChatGPT-u, mnogi su se pitali kako je aplikacija uopšte prošla Appleov proces odobravanja.

PROČITAJTE JOŠ: Windows 12 uskoro izlazi – karakteristike, beta verzija

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

March 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031