Advertisement

Select Page

Izvori tvrde da je Kina koristila hakove za iPhone da bi ciljala ujgurske muslimane

Izvori tvrde da je Kina koristila hakove za iPhone da bi ciljala ujgurske muslimane

Foto: Forbes


Brojni zlonamjerni veb sajtovi koji su tokom dvogodišnjeg perioda hakovani na iPhone-ove ciljali su na ujgurske muslimane, saznaje TechCrunch.

Izvori upoznati sa temom rekli su da su veb lokacije bile dio napada države – vjerovatno Kine – koji je namijenjen napadu na ujgursku zajednicu u državi Ksinjiang.

To je dio posljednjeg napora kineske vlade da se bori protiv manjinske muslimanske zajednice u novijoj istoriji. U protekloj godini Peking je uhapsio više od milion Ujgura u kampovima, saopštio je Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava. Google istraživači za bezbjednost pronašli su i nedavno otkrili zlonamjerne veb stranice ove nedjelje, ali do sada nije bilo poznato na koga ciljaju.

Veb stranice su bile dio kampanje za ciljanje vjerske grupe zarazom iPhonea zlonamjernim kodom jednostavno posjećivanjem veb stranice zarobljene specijalnim kodom. Dobivši nesmetan pristup iPhone-ovom softveru, napadač je mogao da čita poruke, lozinke i praćenje žrtve u skoro-realnom vremenu.

Apple je riješio ranjivosti u februaru u iOS-u 12.1.4, nekoliko dana nakon što je Google privatno otkrio nedostatke. Vijesti o hakerskoj kampanji su prvi put objavljene ove nedjelje.

Ove veb stranice imale su „hiljade posjetilaca“ nedjeljno tokom najmanje dvije godine, navodi Google, ali nije odmah poznato da li su iste veb lokacije korišćene za ciljanje korisnika Android-a. Žrtve su bile prevarene u samom otvaranju stranice, koja bi prilikom otvaranja učitala jednu od zlonamjernih veb lokacija kojima bi se zarazila žrtva.

Jedan od izvora rekao je TechCrunch-u da su veb stranice zarazile i ne-Ujgure koji su nenamjerno pristupili tim domenima jer su bili indeksirani u Google pretrazi, zbog čega je FBI upozorio Google da zatraži uklanjanje veb lokacije iz indeksa radi spriječavanja infekcija.

PROČITAJTE JOŠ: Kina aktivno radi na genetski modifikovanim bebama

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up