Select Page

CERN-ov akselerator čestica počinje sa radom nakon trogodišnje pauze

CERN-ov akselerator čestica počinje sa radom nakon trogodišnje pauze

Foto: TechNewsBoy.com


Dva snopa protona su u petak napokon krenula kroz Velikog Hadronskog Sudarača čestica, označavajući povratak najvećeg akseleratora čestica na svijetu nakon više od tri godine pauze. Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, ili CERN, provela je protekle tri godine radeći na održavanju i vršeći velike nadogradnje sistema. Sada se grupa sprema da započne četvorogodišnji period prikupljanja podataka, naučnici se nadaju da će otkriti nove tajne univerzuma.

“Biće dva do tri puta bolji, u smislu sposobnosti našeg eksperimenta da otkrije, prikupi i analizira podatke”, rekla je za BBC Marčela Bona, fizičarka čestica sa Univerziteta Kraljica Meri u Londonu.

Ovo ljeto će označiti početak trećeg pokretanja LHC-a, koji se naziva Run 3. Nadogradnje u proteklih nekoliko godina znače da će ovo pokretanje imati veći broj sudara čestica i da će se te čestice sudariti sa većom energijom od bilo čega viđeno u prethodnim pokušajima. Naučnici će koristiti nove mogućnosti da testiraju granice Standardnog modela fizike, teorije koja objašnjava kako čestice interaguju na subatomskom nivou. Zajedno sa drugim eksperimentima, pokušaće da pronađu nove vrste čestica, a možda čak i dobiju jasniju sliku tamne materije, još uvijek neotkrivene supstance za koju naučnici vjeruju da čini veliki procenat univerzuma, ali njegovo postojanje još uvijek nije dokazano.

Novi projekti će takođe detaljnije ispitati Higsov bozon, česticu otkrivenu kroz eksperimente na LHC-u u značajnom otkriću od prije deset godina.

„Ovo je zaista uzbudljivo vrijeme“, rekla je Bona za BBC. „Radili smo protekle tri godine na ažuriranju mašina. Sada smo spremni.”

PROČITAJTE JOŠ: Crystal Dynamics najavljuje sljedeći Tomb Raider, napravljen u Unreal Engine 5

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930