Select Page

Učestale dojave o bombama: Tehnološki poraz bezbjednosnog sektora

Učestale dojave o bombama: Tehnološki poraz bezbjednosnog sektora

Foto: Crushpixel


Svjedoci smo da se u posljednjem periodu širom Crne Gore dešavaju dojave o „postavljenim“ bombama na raznim lokacijama po Crnoj Gori, targetirajući najviše obrazovne ustanove gdje se nalaze maloljetna djeca a da se još uvijek ne zna ko je „pacijent ili pacijenti“ koji uznemiravaju javnost i najviše roditelje jadne djece koja vjerovatno ni ne znaju šta se u stvari dešava.

Živimo u 21. vijeku, ili ipak ne?

U svijetu gdje se tehnologija razvija na dnevnom nivou mi izgleda kasnimo previše, u situacijama gdje se radi o „dojavama“ mi na teren šaljemo policiju da utvrdi da li je istina da je negdje postavljena bomba. Treba li da „pukne“ da bi se nešto preduzelo?

Pod ovim „preduzelo“ targetiram IT sektor policije i generalno bezbjednosni sektor jer oni snose kompletnu odgvornost za ovo online maltretiranje cjelokupne javnosti koje se dešava čini mi se na dnevnom nivou a da pritom ne daju nikakve informacije, o podnošenju ostavki neću govoriti da se ova analiza ne bi označila kao politička.

Nesposoban bezbjednosni IT sektor

Mladi i poprilično obučen IT kadar nam odlazi iz države bez da ih iko pokuša zaustaviti i to se dešava svakodnevno, dok po kancelarijama IT bezbjednosnog sektora sjede tehnološki magovi(čarobnjaci) koji ne umiju ni da divertuju poziv a ne da otkriju kome je dosadno pa uznemirava djecu, eventualno čekaju informacije od partnerskih službi. Tužno.

Crna Gora ima stručnjake, ima tehnološki kadar samo treba da ih neko okupi, one koji su otišli da VRATI, PRISTOJNO plati, jer ne možete očekivati da vam neko radi za platu od 1000eur posao koji je u svijetu plaćen desetostruko više!

Vrijeme je da se stvari uozbilje i da napokon uložimo sve moguće kapacitete na jačanju tehnološkog sektora UP kao i ANB.

Zaključak

Ne zaboravite da je „tastatura“ danas jača od bilo koje „puške“.

Autor: Aleksa Bigović, IT analitičar, osnivač Tekport IT portala

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930