Advertisement

Select Page

Francuska uvodi kontroverzni porez na tehnološke kompanije

Francuska uvodi kontroverzni porez na tehnološke kompanije

Foto: Al Arabyia


Francuska je usvojila kontroverzni porez na “digitalne usluge” koji će pogoditi američke tehnološke gigante.

Prema tom zakonu, koji je upravo usvojio francuski Senat, tehnološke kompanije sa više od 750 miliona eura globalnog prihoda i 25 miliona eura prihoda u francuskoj moraće platiti porez od 3 posto na ukupan godišnji prihod ostvaren pružanjem usluga francuskim korisnicima. Ovaj potez će se odraziti na velike igrače kao što su Google, Facebook i Amazon.

Čak i prije usvajanja zakona, Sjedinjene Države su izjavile da pokreću istragu o zakonu. U saopštenju objavljenom u srijedu, Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) saopštila je da porezi i izjave francuskih zvaničnika “ukazuju na to da Francuska nepravedno cilja porez na određene američke tehnološke kompanije”.

“Sjedinjene Države su veoma zabrinute zbog toga što je porez na digitalne usluge, za koji se očekuje da će sjutra preći francuski Senat, nepravedno usmjeren na američke kompanije”, rekao je USTR Robert Lighthizer u izjavi, dodajući da je predsjednik Tramp naredio istragu. Kada se istraga završi, prema izjavi, SAD će odlučiti o odgovoru.

Američke poslovne grupe negativno su reagovale na francuski predlog. Američka privredna komora je u saopštenju navela da će plan “naštetiti američkim preduzećima i radnicima”. Vijeće industrije informacionih tehnologija, koje broji kompanije kao što su Google i Facebook među svojim članovima, navode u izjavi da je potez Francuske “veoma negativan”.

Fondacija za informacione tehnologije i inovacije, istraživački centar za politiku, takođe su kritikovali predlog, nazvavši ga “loše prikrivenim naporima da se ciljaju kompanije koje se smatraju prejakim, previše profitabilnim i previše američkim”.

PROČITAJTE JOŠ: Komesar za privatnost na Novom Zelandu kaže da Facebook vodi “moralno bankrotiran” lažov

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up