Advertisement

Select Page

Huawei-jev prvi 5G telefon spreman za lansiranje

Huawei-jev prvi 5G telefon spreman za lansiranje

Foto: Tech Advisor


Huaweijev debitantski 5G telefon, Huawei Mate 20 X 5G, lansira se na odabranim tržištima do kraja jula, uprkos kontinuiranoj neizvjesnosti oko budućnosti kompanije Huawei kao proizvođača Android uređaja. Kineski državni Global Times izvještava da će telefon biti pušten u prodaju u Kini 26. jula, dok VentureBeat primjećuje da je telefon trenutno dostupan za naručivanje s italijanskog sajta Amazona sa datumom objavljivanja 22. jula, te će biti dostupan u UAE 12. jula.

Huawei Mate 20 X 5G je veoma sličan sa postojećim Mate 20 X, sa istim 7.2-inčnim ekranom i trioom zadnjih kamera. Međutim, interno su njegove komponente malo unaprijeđene da bi zadovoljile zahtjeve 5G Balong 5000 modema. Najviše se ističe da je baterija povećana sa 4.200mAh na 5.000mAh, RAM je povećan sa 6GB na 8GB, a njegovo skladištenje je povećano sa 128GB na 256GB.

U drugim zemljama prodaja prvog Huaweijevog 5G uređaja je neizvesnije zahvaljujući kontinuiranom prisustvu kompanije na američkoj listi nepoželjnih uređaja, što je dovelo do toga da Google obustavi svoju Android licencu. U Velikoj Britaniji, Huawei je prvobitno namjeravao da ga izda u junu, ali je telefon kasnije ispao iz 5G lansiranja.

Postoje naznake da bi Trampova administracija mogla biti spremna da ublaži ograničenja za Huawei, ali još uvijek postoje pitanja o tome kako će to uticati na buduće telefone. Zasad, američki zvaničnici su rekli da će Huawei ostati na zabranjenoj listi, ali da će izdavati licence i dozvoliti američkim kompanijama da trguju sa Huawei-jem “tamo gdje ne postoji opasnost za nacionalnu sigurnost SAD-a.”

PROČITAJTE JOŠ: Francuska uvodi kontroverzni porez na tehnološke kompanije

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up