Advertisement

Select Page

Debitna kartica sa ugrađenim čitačem otiska prsta startuje u Velikoj Britaniji

Debitna kartica sa ugrađenim čitačem otiska prsta startuje u Velikoj Britaniji

Foto: Netwest


Britanska banka Natwest isprobava upotrebu nove NFC platne kartice sa ugrađenim skenerom otiska prsta. Test, koji će obuhvatiti 200 klijenata kada počne sredinom aprila, omogućiće učesnicima da obave NFC plaćanja (koja se u Velikoj Britaniji nazivaju “beskontaktnim”), bez potrebe za unosom PIN-a ili potpisa. Standardni limit od 30£ za beskontaktna plaćanja neće se primenjivati kada se koristi otisak prsta.

Trenutno, svako može da napravi beskontaktno plaćanje u Velikoj Britaniji tako što će kucnuti svoju karticu na terminalu kako bi izvršio plaćanje. Kao rezultat ovog nedostatka sigurnosti, za takva plaćanja primjenjuje se limit od 30 funti, pri čemu prodavci zahtijevaju da stavite karticu u čitač kartica i unesete PIN za skupe kupovine (obično se nazivaju „čip i PIN“) metoda). Iako mobilna plaćanja zahtevaju autentifikaciju, klijenti često pronalaze da podliježu istom ograničenju od £ 30.


Podaci o otisku prsta čuvaju se lokalno na kartici, što znači da nema bezbjednosnih informacija za hakere da mogu da ukradu iz centralne baze podataka banke. To nije sasvim sigurno – uvijek postoji rizik da određeni lopov može da ukrade i oponaša vaš otisak prsta – ali je mnogo sigurnije od PIN-a koji bi neko mogao da nauči tako što će samo gledati preko ramena dok ga unosite.

Biometrijska autentifikacija postala je standardna komponenta NFC mobilnih plaćanja, ali uprkos tome što su se testovi za kreditne kartice odvijali od 2015. godine, nisu uspjeli pronaći dom na tradicionalnim bankarskim karticama. Gemalto, kompanija koja stoji iza biometrijske tehnologije za karticu, pokrenula je probu u Južnoj Africi 2017. godine, a prošle godine je startovala sa italijanskom bankom Intesa Sanpaolo. Međutim, kartice obično zahtijevaju od korisnika da posjete banku, a ne sami od kuće (kao što mogu sa uslugama mobilnog plaćanja kao što su Samsung Pay, Apple Pay ili Google Pay).

PROČITAJTE JOŠ: Google patent pokazuje mogući dizajn kontrolera

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up