Select Page

Mala količina vode pomjera se duž površine Mjeseca

Mala količina vode pomjera se duž površine Mjeseca

Foto: Hillary Grigonis / Digital Trends


Dugo vremena naučnici su vjerovali da na Mjesecu nema tečne vode i da su u blizini njegovih polova postojali samo mali djelovi leda. Ali prije desetak godina otkrili su da je zapravo na površini Mjeseca voda, pomiješana s lunarnim tlom (zove se regolit). Sada su novi podaci NASA-inog Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) pokazali da se voda na Mjesecu kreće u zamršenom ciklusu.

Na brodu LRO nalazi se instrument nazvan Liman Alpha Mapping Project (LAMP) koji traži vodu u dubokim polarnim kraterima koristeći ultraljubičasto svijetlo. LAMP detektuje promjene u veoma tankom sloju molekula na površini koji odgovaraju kretanju čestica vode. Nučnici su znali da su molekuli površinske vode vezani za regolit, ali nisu razumjeli zašto je voda pronađena u određeno vrijeme ili na različitim mjestima na Mjesecu.

“Ovo je važan novi rezultat o lunarnoj vodi, to je vruća tema dok se naš svemirski program vraća fokusiranju na lunarno istraživanje”, dr Kurt Retherford, glavni istraživač instrumenta LAMP sa Southwest Research Institute u San Antoniju, Teksas, navodi se u izjavi. “Nedavno smo konvertovali svjetlosni režim LAMP-a da mjerimo reflektovane signale na lunarnom danu sa većom preciznošću, dozvoljavajući nam da preciznije pratimo gdje je voda i koliko je prisutna.”

Ovi nalazi su impresivni jer se molekuli vode teško otkrivaju iz orbite. Svjetlost se odbija od površine Mjeseca, što otežava detekciju pokretnih molekula vode. Ranije su se “skakutavi” molekuli vode smatrali anomalijom ili artefaktom načina na koji se svjetlost odbija, ali sada je LAMP pokazao da se voda zapravo kreće oko površine.

PROČITAJTE JOŠ: Debitna kartica sa ugrađenim čitačem otiska prsta startuje u Velikoj Britaniji

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031