Select Page

Amazon tiho završava kontroverzne sporazume o cijeni sa prodavcima

Amazon tiho završava kontroverzne sporazume o cijeni sa prodavcima

Foto: Amazon


Amazon više neće zahtijevati od trećih strana da prodaju svoje proizvode na Amazonu niže nego što ih cijene bilo gdje drugdje. Danas je tiho eliminisao klauzulu u svojim ugovorima koju su kritičari nazvali antikonkurentnim.

Sporazumi o paritetu cijena, ili klauzule o najpovlaštenijim zemljama (MFNs), Amazon je ranije koristio u ugovorima sa prodavcima trećih strana kako bi osigurali da ljudi koji prodaju proizvode na platformi nisu prodali iste proizvode za jeftinije na bilo kojoj drugoj platformi kao što je eBay ili Alibaba.

Prije nekoliko godina, regulatori u Njemačkoj i Velikoj Britaniji istraživali su ovu praksu i ona je odbačena u Evropi. Prijetnja regulisanjem ili u predstojećim istragama mogla bi biti pogrešna jer je uzrokovala da Amazon odbaci MFN-ove i u Sjedinjenim Državama. Prošlog decembra, senator Richard Blumenthal (D-CT) napisao je pisma Ministarstvu pravde i Federalnoj trgovinskoj komisiji tražeći istragu ovih antikonkurentskih odredbi u Amazonovim ugovorima.

“Amazonova mudra odluka dolazi nakon agresivnog zagovaranja i pažnje koja je primorala Amazon da odustane od svoje ugovorne klauzule”, rekao je Blumenthal u ponedjeljak. “Ostajem duboko zabrinut što se savezni regulatori odgovorni za razbijanje antikonkurentskih praksi ne oglašavaju.”

Prošle sedmice, Elizabeth Warren (D-MA) objavila je široki antitrust prijedlog i rekla da će, ako bude izabrana 2020. godine, raditi na razbijanju velikih tehnoloških kompanija kao što su Amazon, Google i Facebook. Warrenin prijedlog je samo sastavni dio većeg pokreta među zakonodavcima koji dovode u pitanje tržišnu snagu ovih velikih tehnoloških firmi.

“DOJ i FTC moraju početi agresivno da istražuju potencijalne antimonopolske povrede Big Tech-a i preduzimaju neophodne mjere za spriječavanje lošeg poslovanja”, rekao je Blumenthal.

POGLEDAJTE JOŠ: Mala količina vode pomjera se duž površine Mjeseca

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up