Advertisement

Select Page

Walmart zapošljava robote koji će zamijeniti ljude u nekim poslovima

Walmart zapošljava robote koji će zamijeniti ljude u nekim poslovima

Foto: Rick T. Wilking/Getty Images

Walmart će angažovati robote koji zamjenjuju ljude u nekim poslovima. U pokušaju da uštede na troškovima rada, biće zaposleni roboti za čišćenje podova, sortiranje inventara i nadopunjavanje stavki u zalihama, kako piše The Wall Street Journal.

Walmart ima na umu nekoliko poslova za nove robote. Robotski čistači poda dolaze u 1.500 prodavnica. (Kompanija kaže da je pranje poda ranije bilo zadatak koji bi mogao da traje dva do tri sata dnevno.) Walmart takođe dodaje 600 transportnih automata koji mogu automatski sortirati inventar i najmanje 300 robota koji mogu provjeriti da li na police ponestaje zaliha. Walmart je početkom ove godine počeo testirati ovu tehnologiju.

POGLEDAJTE JOŠ: Komesar za privatnost na Novom Zelandu kaže da Facebook vodi “moralno bankrotiran” lažov

Sve ovo dolazi po veoma skupoj cijeni za ljude. Što više robota Walmart zaposli, to je manje ljudi potrebno za svaki zadatak, a to će značiti da je više novca ušteđeno u 4,600 trgovina u SAD-u. Walmart kaže da, iako se smanjuje radna snaga za zadatke kao što je čišćenje podova, posao radnika je da se fokusiraju na rast poslovanja na internetu. Ovaj potez dolazi i nakon što su maloprodajne kompanije kao što su Target i Walmart najavile malo povećanje plata za radnike u trgovini.

POGLEDAJTE JOŠ: Appleov 16-inčni MacBook Pro će biti odložen za sljedeću godinu

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up