Select Page

Popularna Motorola walkie-talkie ulazi u svijet smartfona

Popularna Motorola walkie-talkie ulazi u svijet smartfona

Foto: Motorola


Motorola Solutions izdaje novu verziju APX radija koji uređaju po prvi put dodaje podršku za ekran osjetljiv na dodir i podršku za kontrolu glasa. APX Next može da se poveže preko LTE-a, osim što nudi standardnu LMR (kopneni mobilni radio) povezanost, a može čak i direktno poslati podatke o lokaciji korisnika dispečeru.

Iako su mnoge od ovih funkcija već godinama dostupne na pametnim telefonima, mnogo je izazovnija implementacija na uređaju namijenjenom odazivačima, prenosi Fast Company. Ekran osjetljiv na dodir mora da radi na kiši ili tokom upotrebe rukavica, a Motorola Solutions (koja se razlikuje od divizije smartfona Motorola Mobility koja je sada u vlasništvu kompanije Lenovo) morala je biti oprezna kako ne bi LTE povezivanje prouzrokovalo smetnje za LMR vezu uređaja. LMR je vitalna tehnologija u hitnim slučajevima kada tipične mreže mogu biti poremećene ili preopterećene.

Foto: Motorola| Walkie-talkie sada prvi put sadrži ekran osjetljiv na dodir.

Mogućnosti upravljanja glasovnom kontrolom na APX Next takođe moraju raditi drugačije nego na pametnim telefonima. Za početak se oslanjaju na to da se aktiviraju dugmetom, a ne da koriste riječ. Korisnici će takođe morati da pritisnu dugme da čuju rezultat svog upita kako bi spriječili glasovni asistent da slučajno izbriše osjetljive informacije. Takođe je optimizovano da radi u izuzetno glasnim okruženjima, koristeći četiri mikrofona za otkazivanje pozadinske buke.

Motorola kaže da će se sistem za kontrolu glasa ViQi imati mogućnosti da korisnici pretražuju brojeve registarskih tablica, podatke o vozačkim dozvolama i identifikacione brojeve vozila (VIN). U budućnosti se nadaju da će ViQi moći da pozove pomoć za vozila, uzme izjave i prevodi jezike.

Motorola ne komentirše javno koliko košta APX Next – Fast Company napominje da cijene variraju previše u zavisnosti od toga koliko uređaja se kupuje – ali walkie-talkie je dostupan za naručivanje već sada.

PROČITAJTE JOŠ: Apple bi mogao objaviti nove Smart Battery Case za iPhone 11

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up