Select Page

Appleovi 5G telefoni će navodno imati prve 5-nanometarske čipove

Appleovi 5G telefoni će navodno imati prve 5-nanometarske čipove

Foto: Dunya News


Tri Appleova telefona biće objaviljena sa 5G mrežom naredne godine sa Qualcomm-ovim X55 5G modemom, prenosi Nikkei. Ovaj modem će, kako se izvještava, biti uparen sa novim Appleovim čipsetom – koji će se vjerovatno zvati A14 Bionic – i koji će biti prvi koji će kompanija izraditi korišćenjem 5-nanometrskog procesa. Generalno, prelazak na manje proizvodne procese čini čip efikasnijim dok istovremeno omogućava da se veća količina procesora upakuje u manji prostor.

Ovo nije prvi put da čujemo glasine da Apple planira da pusti svoje prve 5G telefone u 2020. godini, niti je prvi put da smo čuli da će biti tri. Appleov analitičar Ming-Chi Kuo napravio je slično predviđanje još u julu. Ono što je novo su izvještaji o tačnom Qualcomm modemu koji Apple planira da koristi nakon što su dvije kompanije riješile svoj tekući pravni spor još u aprilu.

PROČITAJTE JOŠ: Apple bi mogao objaviti nove Smart Battery Case za iPhone 11

Izvještaj takođe potvrđuje prethodne glasine da Apple planira da sljedeće godine pređe na 5nm proces izrade svojih čipova, odmičući se od 7nm procesa koji se koristi od kada je A12 Bionic čip predstavljen 2018. Takođe, smatra se da će Appleov rival Huawei radi na sopstvenom 5nm čipu koji će biti predstavljen u sličnom periodu sljedeće godine.

Pored 5G povezivanja i novog procesa izrade čipova, očekuje se da će i naredne godine biti prvi Appleov redizajn svojih vodećih telefona od 2017. godine, a mogli bi da sadrže i senzor otiska prsta na ekranu. Pored svoja tri vodeća uređaja, Apple bi takođe mogao da objavi niskobudžetnog nasljednika iPhone SE-a početkom godine.

PROČITAJTE JOŠ: Popularna Motorola walkie-talkie ulazi u svijet smartfona

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up