Select Page

Mozilla pojednostavljuje kontrolu nad Firefox-om

Mozilla pojednostavljuje kontrolu nad Firefox-om


Ažuriranje softvera za pretraživanje, objavljeno danas, nudi redizajniran dio koji uključuje nove kontrole koje korisnicima omogućavaju da izaberu “standardne”, “stroge” ili “prilagođene” postavke kako bi im pomogli da kontrolišu online trackere.

Trackeri se odnose na sadržaje koji su ugrađeni na veb-lokacijama koji potajno prikupljaju informacije o aktivnostima pregledanja posjetilaca – često u svrhu ciljanja oglasa.

Upotreba blokera tragača je stoga jedan od načina da se povrati malo privatnosti na mreži. Iako se tragači mogu koristiti za mnoge funkcije. Zbog toga možda ne želite da ih sve blokirate. Sa najnovijom verzijom Firefox pretraživača, “strog” nivo blokiranja tragača je “za ljude koji žele malo više zaštite i ne smeta im da se neke lokacije uklone”, kaže Mozilla. Ovaj režim takođe blokira trekere u svim Windowsima.

Dok je “standard” sabran kao način “podesi ga i zaboravi” koji blokira poznate tragače – ali samo kada korisnik koristi režim privatnog pretraživanja.

Standardni režim takođe blokira kolačiće za praćenje trećih strana „u budućnosti“. Mozilla ipak izgleda da to i dalje prilagođava i testira. Treća opcija je prilagođeni bloker tragača za koji kaže da je “za one koji žele potpunu kontrolu da biraju koji trackeri i kolačiće žele blokirati”. Ovaj režim omogućava korisnicima da izaberu da li da blokiraju trackere u svim prozorima ili samo u prozorima privatnog pretraživanja; kao i da izaberete različite liste blokova.

Na kolačićima, prilagođena opcija takođe omogućava korisnicima da izaberu blokiranje trackera; kolačiće sa neobjavljenih veb lokacija; sve kolačiće trećih strana (koje Mozilla upozorava da “mogu” prouzrokovati pucanje veb-lokacije);

Korisnici Firefoxa mogu da pogledaju redizajnirani dio „Blokiranje sadržaja“ preko menija „Preference“, klikom na Privatnost i bezbjednost – koji će ponuditi opciju za blokiranje sadržaja.

Među ostalim navedenim poboljšanjima je i bolji pop-up blocker (“kako bi se spriječilo da više veb-stranica istovremeno otvaraju iskačuće prozore”); poboljšane performanse i veb kompatibilnost; i bolje iskustvo za višejezične korisnike.

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930