Advertisement

Select Page

Huawei je zvanično izgubio pristup Androidu

Huawei je zvanično izgubio pristup Androidu

Foto: Washington Post


Prema navodima Rojtersa, od izvora bliskom tom pitanju, Google je bio prisiljen obustaviti poslovanje s Huawei-jem koji “zahtijeva prijenos hardverskih i softverskih proizvoda”.

“Huavei Technologies Co Ltd će odmah izgubiti pristup ažuriranjima Android operativnog sistema, a naredna verzija njenih pametnih telefona izvan Kine će takođe izgubiti pristup popularnim aplikacijama i uslugama, uključujući Google Play Store i Gmail aplikaciju”, napominje Rojters.

Ovo zapravo znači da nema novih Android bezbjednosnih ispravki za nove i stare uređaje, uključujući i najnovije P30 i P30 Pro, Mate 20 Pro i još mnogo toga.

Googleove akcije dolaze nakon objave američkog ministarstva trgovine u srijedu, čime je Huawei i nekih 68 podkompanija stavljen na takozvanu listu entiteta, crnu listu trgovine, nakon izvršne naredbe koju je potpisao predsjednik SAD Trump.

To je ista lista na koju je ZTE dodan i kasnije uklonjen, tokom 2018. godine, što je izazvalo ogroman poremećaj. Huaweiju je sada stvarno zabranjeno da kupuje djelove i komponente iz američkih kompanija bez odobrenja vlade SAD – što uključuje i Android.

Jedno od Huavei-jevih oružja, njegov HiSilicon čip, je “dugo bio spreman” za bilo koju zabranu, dok je Huawei ranije spomenuo da se priprema već šest godina ili više za bilo koju zabranu Android-a.

Kineski gigant je u saopštenju ranije ove sedmice izjavio da je “protiv odluke koju je doneo Biro za industriju i bezbjednost američkog ministarstva trgovine.”

PROČITAJTE JOŠ: Ovaj robot vas udara u stvarnom životu kada igrate igru preko VR-a

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up