Advertisement

Select Page

Huawei će navodno otpustiti stotine američkih radnika

Huawei će navodno otpustiti stotine američkih radnika

Foto: CNBC


Kineska telekomunikacijska kompanija Huawei se, kako se izvještava, priprema za otpuštanje stotina radnika u Sjedinjenim Državama, prenosi The Wall Street Journal. Kompanija se posljednjih mjeseci borila nakon što je Trampova administracija de facto zabranila prodaju na američkom tržištu, navodeći potencijalne sigurnosne prijetnje i to usred tekućeg američko-kineskog trgovinskog rata.

Prema WSJ, Huawei planira otpuštanje radnika u istraživačkom sektoru pod nazivom Futurewei Technologies, ​​koja upravlja brojnim istraživačkim laboratorijama. Huawei će navodno nekim kineskim zaposlenima omogućiti da se vrate u Kinu kako bi ostali u kompaniji. Neki zaposleni su očigledno već bili obaviješteni da će biti otpušteni, dok su druga otpuštanja planirana u bliskoj budućnosti.

U maju, Bijela kuća je izdala izvršnu naredbu koja je dopustila američkom sekretaru za trgovinu u SAD-u da ovlasti spriječavanje američkim kompanijama da prodaju entitete koji predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Kao rezultat toga, Huawei više ne može da kupi neke djelove i softver koji su mu potrebni za svoje proizvode. Iako je izgledalo da bi Huawei mogao biti pomalo odmaknut od američke zabrane prodaje prošlog mjeseca, Trampova administracija je pokazala da se stvari vjerovatno neće promijeniti sve dok dvije zemlje ne riješe svoje nesuglasice.

PROČITAJTE JOŠ: Huawei-jev prvi 5G telefon spreman za lansiranje

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up