Advertisement

Select Page

Greta Tunberg- projekat ili borac za ljepši svijet

Greta Tunberg- projekat ili borac za ljepši svijet

Foto: Watts Up With That


Djevojčica od tek 16 godina za samo godinu dana postala je “lice borbe za spas planete od globalnog zagrijevanja”, a danas je objavljeno i da je jedna od dobitnika “alternativnog Nobela”, nagrade Rajt Lajvlihud, zbog svojih “inspirativnih zahtjeva za hitnom akcijom protiv klimatskih promjena, koji su zasnovani na naučnim činjenicama”.

U obrazloženju fondacije koja dodjeljuje priznanje navodi se i da “primjer Grete, koja je nominovana i za Nobelovu nagradu, pokazuje da svako ima snagu da donese promjene” i da je njen primjer “inspirisao i ohrabrio mnoge ljude da traže političku akciju”.

Greta je postala poznata širom planete sa 15 godina jer je, prošle godine, svakog petka bježala iz škole i ispred švedskog parlamenta protestovala protiv klimatskih promjena. Njen primjer slijedili su vršnjaci širom svijeta i tako je nastao globalni pokret “Petak za budućnost”.

Ubrzo je Greta proglašena “ikonom aktivizma” i “klimatskom ratnicom”, koja diskutuje rame uz rame sa vodećim stručnjacima, ali su se pojavila i pitanja “ko profitira” od njenog angažovanja. Dežurni skeptici odgovor su potražili u devojčicinom porodičnom stablu.

Gretina majka je operska pjevačica i učesnica Evrovizije Malena Ernman, a otac glumac Svante Tunberg. Greta je ispričala da je sa osam godina prvi put saznala za klimatske promjene i tada pitala “zašto odrasli to ne shvataju ozbiljno”.

Navodno, to je bio jedan od faktora koji su doveli do toga da sa 11 godina oboli od depresije. Prestala je da jede, ide u školu i govori sa svima osim sa članovima porodice i nastavnikom.


Foto: Zloupotreba djeteta u političke svrhe ili nešto drugo?

Tada je utvrđeno da ima Asperbergov sindrom (oblik autizma), opsesivno kompulsivni poremećaj i selektivni mutizam, što, prema njenom objašnjenju, znači da “govori samo kada osjeća da je to potrebno” i da je shvatila da “mora da govori o klimatskim promjenama”.

Prema zvaničnoj i medijima dostupnoj biografiji, Gretini roditelji su odustali od svojih karijera kako bi se brinuli o njoj i njenoj sestri Beti, koja takođe boluje od Asperbergovog sindroma i opsesivno kompulsivnog poremećaja.

Kada je prošle godine Greta započela proteste ispred švedskog parlamenta PR stručnjak i aktivista za zaštitu životne sredine Ingmar Rentog na svom Fejsbuk profilu objavio je njenu fotografiju. Priču je preuzeo lokalni list, stigla je i do svjetskih medija, a istovremeno su krenule i prve optužbe protiv Gretine majke Malene da je, uz pomoć Rentoga, osmislila kampanju kako bi promovisala knjigu o borbi svoje ćerke sa brojnim dijagnozama.

Britanski magazin “Stendpoint” objavio je da Rentog nije slučajno naletio na Gretin štrajk, već po dogovoru s Malenom, s kojom je nekoliko nedjelja ranije govorio na klimatskoj konferenciji. Kao jedan od “dokaza” ove teorije poslužio je i podatak da je vrijednost Rentogove zelene kompanije “Nemamo vremena” skočila na više od milion dolara čim se Greta pridružila njenom odboru za mlade.

Iako se kasnije Greta povukla iz odbora, u javnosti su “sijevale” optužbe da je njena majka “shvatila da korist koju može da ima od slave svoje ćerke prevazilazi promociju knjige”.

I njemački mediji su pomno pratili Gretin uspon u vrh svjetske popularnosti. Tako je “Dojče vele” primijetio da ova šesnaestogodišnja devojčica ima izražene zajedničke osobine sa populistima – savršeno pojednostavljuje komplikovanu problematiku i dijeli društvo.

“Uvijek isti stereotipi: sa jedna strane je društvo odraslih koji uništavaju klimu i život, sa druge strane mladi ljudi koji se brinu za budućnost, iako žive u bogatim industrijskim zemljama. Njima nije bitno da odvagaju različite interese. Brige za radna mjesta ih ne zanimaju. Greta i njen pokret su nova verzija populizma. Svijet je podeljen na crno i belo, dobro i zlo, mlade i stare – pisao je njemački list “Rojtlinger general ancajger”, a prenio “Dojče vele”.


Foto: Crtana serija Simpsonovi predvidjeli buduće događaje

Izvor: Novosti.rs

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up