Select Page

Facebook kaže da će napraviti AR naočare i sa njima mapirati svijet

Facebook kaže da će napraviti AR naočare i sa njima mapirati svijet

Foto: Engadget


Facebook je potvrdio (još jednom) da pravi naočare sa virtualnom realnošću i najavio je projekat pod nazivom „Live Maps“ koji će kreirati 3D mape svijeta. Na konferenciji programera Oculus Connect danas, šef Facebook-a za prošireni i virtualnu realnost Andrev Bosworth rekao je da kompanija ima “nekoliko” prototipova naočara AR, iako nije ponudio detalje o njima.

Facebook je takođe opisao Live Maps u aspirativnim terminima. Prema snimku, on će proizvesti „višeslojne reprezentacije svijeta“ koristeći prenatrpane podatke, tradicionalne mape i snimke snimljene telefonima i naočarima sa virtualnom stvarnošću skraćeno rečeno VR. Nije potpuno jasno kako će Facebook zaštititi privatnost dok prikuplja sve ove podatke. Napokon, Google-ov sistem Street View, koji je takođe prikupio podatke o fizičkom svijetu, pokrenuo je zabrinjavajuća pravna pitanja.

Vidjeli smo kompanije poput Magic Leap, Microsoft i Google koji nude slične ideje, a Facebook je svojim Spark AR sistemom promovisao virtualnu stvarnost na telefonu. Facebook je takođe nekoliko puta pomenuo da gradi AR naočare, a prošle nedjelje su kružile glasine da je partner sa proizvođačem Ray-Ban-a Luxottic-om na jednom od više prototipova kodnih naziva.

PROČITAJ JOŠ: Google i Jennifer Lopez izumili Versace haljinu koju je kreirao Google Images

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up