Select Page

Dr Sci. Med Nikola Fatić – O korona virusu

Dr Sci. Med Nikola Fatić – O korona virusu

Foto: Dr Sci. Med Nikola Fatić


Danas smo za sagovornika imali poznatog crnogorskog vaskularnog hirurga Dr Sci. Med Nikolu Fatića, tema koju smo izabrali jeste korona virus, kako je tekao intervju pročitajte u nastavku:

Tekport: Pitanje koje Vam je vjerovatno najčešće postavljano pa evo i mi da počnemo sa njim, šta je to korona virus?

Korona virusi predstavljaju jednu veću familiju virusa koji mogu da zaraze životinje i čovjeka. Većina njih ne iziziva nikave simptome ili izaziva blage simptome kod čovjeka. SARS COV 2 virus je virus iz porodice CORONA virusa koji može da izazove ozbiljni akutni respiratorni sindrom kod čovjeka i to je upavo ono što je u našem narodu poznato kao CORONA. SARS COV 2 je navodno izolovan prvi put u WUHANU Kina , 2019 godine.

Bolest koju izaziva SARS COV 2 virus naziva se COVID 19. Većina inficiranih sa SARS COV 2 virusom, imace laku kliničku siku i oporaviće se, oko 98%. Stariji pacijenti, pacijenti sa pridruženim hroničnim oboljenjima, imunodeficijentni, mogu imati težu kliničku sliku, oko 2%.

Tekport: Da li će osoba biti imuna ako je preležala virus COVID-a 19?

Osobe koje su preležale COVID 19, stekle su imunitete na SARS COV 2 virus na dva načina, prvi je tzv. humuralni imunitet stvarenjem IgG antitijela i celularni imunitet pomoću T ćelija. Trajenje i snaga imuniteta je individualna karakteristika. Imunitet vremenom može da oslabi ukoliko se držimo aposlutno sterilne sredine i ne dolazimo u kontakt sa antigenom na koji smo stvorili ovaj imunitet.

Tekport: Koja je razlika između COVID-a 19 i gripa?

COVID 19 izaziva virus familije CORONA, Sars COV 2. Grip izaziva druga familija virusa – virus GRIPA – INFLUENCE. Oba virusa su zarazna, smatra se da je SARS COV 2 zarazniji, jedna osoba može da zarazi dvije osobe. To važi za Alfa soj, novi Delta soj je još zarzniji i jedan oboljeli može da zarazi do 8 ljudi.

Viris gripa dominatno izaziva promjene na plućima, dok CORONA izaziva promjene na plućima, srcu, bubrezima, jetri, malim i velikim krvnim sudovima, kroz proces upale krnih sudova i posljedične tromboze. Smrtnost kod gripa je do 0,5 %, kod COVID 19 oko 1,5%.

Tekport: Da li je COVID-19 prirodno ili vještački stvoren virus?

Ne zna se da li je u pitanju virus koji je nastavio prelaskom sa životinje na čovjeka ili je nastao u laboratoriji, akcidentalno ili namjerno. Dakle porijeko je nepoznato. 

Tekport: Zašto su vlasti širom svijeta preduzele ekstremne mjere u borbi protiv COVID-a 19?

Preduzete mjere su navodno imale za cilj da se sa medicinskog aspekta spriječi širenje bolesti i njenu eradiaciju, tj potpuno uništenje. Evidentna je zloupotreba mjera na svaki način širom svijeta. Za posljedicu imamo ugrožavanje ljudskih prava i sloboda.

Tekport: Svjedoci smo diskriminacije građana koji ne žele da se vakcinišu, da li vakcina djeluje protiv COVID-a?

Vakcine protiv COVID 19 su ušle u upotrebu po HITNOJ PROCEDURI, sem Sputnjik V koji je prošao 3. Fazu kliničkog ispitivanja, do skoro ni jedna vakcina odobrena za upotrebu nije završila treću fazu kliničkog ispitivanja. Sigurno je da vakcine ne zaustavljaju prenošenje virusa. I vakcinisani i nevakcinisani mogu da prime istu količinu virusa. Svaki treći vakcinisani je prenosilac virusa.

Kada je djelotvornost vakcina prema spriječavanju bolesti u pitanju, i vakcinisani se mogu razboljeti. Vakcinisani, imaju dobru “šansu” da imaju blažu kliničku sliku na Alfa soj virusa. Kada je u pitanju novi soj Delta, mogu reći da je u Izraelu gdje je je 80% punoljetne populacije vakcinisano, 60% hospitalizovanih potpuno vakcinisano i da su stariji od 60 godina. Što sugeriše da efikasnost sadašnjih vakcina na nove sojeve opada, te bi teoretski trebalo napraviti vakcinu za novi Delta soj da bi ona imala bolju efikasnost I ponovo se vakcinisati.

Napominjem da ni jedna od vakcina koja je uvedena u upotrebu po HITNOJ proceduri nema LONG TERM SAFTY DATA (podatke o dugoročnoj bezbjednosti).

Tekport: Koliki je rizik za djecu, kako komentarišete određene Vaše kolege koji su uporni da i djecu treba vakcinisati?

Prema svim do sada dostupnim podacima za djecu je opasniji virus GRIPA od COVID 19. Klinička slika kod djece je bezazlena i brzo prolazi, sem izuzetaka kod djece sa pridruženim komorbiditetima. Sa medicinskog aspekta sada NIJE POTREBNO VRŠITI VAKCINACIJU DJECE vakcinom koja je uvedana po HITNOJ PROCEDURI bez podataka o LONG TERM SAFTY DATA.

Ne bih kometarisao kolege koje žele da se djeca vakcinišu po svaku cijenu. Oni svoju tvrdnju potkrijepljuju činjenicom da su djeca rezervoar infekcije. Moj stav po tom pitanju je da svako ko hoće da vakciniše svoje dijete neka to uradi, i neka mu javi za 10 godina kakavi su efekti.

Tekport: Zašto se krije sadržaj samih vakcina? U Japanu je povučeno 1,6 miliona doza Moderninih vakcina zbog sadržaja neke vrste metala, kako to objašnjavate?

Pretpostavljam da se radi o poslovnoj tajni. Zastićeni patent.

Ono što znam je da je proizvođač SPUTNJIK vakcine dao patent na više kontinenata kako bi se povećala proizvodnja, tako da ima i proizvođača koji ne kriju sadržaj i način proizvodnje.

Tekport: Da li će nakon booster tj. treće doze ipak biti nastavljeno sa revakcinacijom ako uzmemo u obzir da najavljuju četvrti talas u kojem preovladava Lambda soj korona virusa?

Može se to očekivati, zbog mutacija virusa. Trenutno ima 10 sojeva i 40 podsojeva. Teoretski treba da primimo vakcinu protiv svakog dominatnog soja ili podsoja da bismo stekli imunitet Ili da preležimo bolest, koja je za sada do 98% slučajeva lakša i srednja klinička slika.

Tekport: Da li Vi vidite kraj ovome, ili treba da se navikavamo na konstantnu opasnost od “nevidljivog” neprijatelja?

Ne vidim kraj ovome, na žalost, jer se preko mass medija konstantno vrši afektivno emotivna manipulacija, strahom za život, kod opšte populacije. Kad mediji prestanu da izvještavaju na način na koji izvještavaju, kada se počne tetsiranje samo bolesnika sa sednje teškom i teškom kliničkom slikom i vakcinacija starijih i ugroženih grupa, tj pristup kao i kod virusa gripa, tek tada se može očekivati stabilizacija društvenih prilika. Ovako medijski navođena histerija vodi u propast društva.


O Nikoli Fatiću:

Dr Sci. Med Nikola Fatić, rodjen je 1984. godine u Nikšiću, Crna Gora. Gimnaziju ,, Slobodan Škerović” u Podgorici završio je 2003. godine. Medicinski fakultet u Beogradu završava 2009., prvi u generaciji, kao jedan od najboljih studenata sa prosječnom ocjenom 9,63. Doktorat je odbranio 2015. godine na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i materijalu Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog Centra Srbije.

Rezultati doktorata prezentovani su na najvećim svjetskim kongresima iz oblasti vaskularne hirurgije ( Charing Cross Symposium- London 2015.), štampani u eminentnim svjetskim časopisima iz oblasti vaskularne hirurgije ( Angiology and Vascular surgery – zvanični časopis Udruženja za Vaskuluarnu hirurgiju Rusije) i postali su preporuka za liječenje disekcije tipa 3 na najvećim klinikama u regionu. Prvi je specijalista vaskularne hirurgije u Crnoj Gori, nakon što je položio specijalisticki ispit juna 2017. sa odličnim uspjehom.

Dobitnik je nacionalne stipendije za izvrsnost koju dodjeljuje Ministarstvo nauke Crne Gore kao i mnogih međunarodnih stipendija. Post-doktorsko istraživanje i edukaciju iz savremene vaskularne i endovaskulerne hirurgije uradio je na globalno prestižnoj klinici St Mary’s Hospital – Imperial Collage London. Post-doktorski rad, na temu savremenog tretmana anurzime abdominalne aorte ,, Validation of an assessment tool for pre-operative EVAR planning”, obajvljen je u časopisu sa SCI liste – Perfusion.
Nacionalni predstavnik Crne Gore u Evropskom udruženju za vaskularnu hirurgiju.

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

June 2023
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930