Advertisement

Select Page

Zakoračite u centar galaksije uz NASA-inu vizualizaciju od 360 stepeni

Zakoračite u centar galaksije uz NASA-inu vizualizaciju od 360 stepeni

Foto: NASA


Da li ste ikada željeli da pogledate supermasivnu crnu rupu u galaksiji? Napokon imate sreće. Istraživači sa NASA-ine rendgenske opservatorije Chandra objavili su zapanjujući, impresivni video koji vam omogućava da vidite Mliječni put kao da sjedite u centru galaksije.

Ako pogledate video na YouTube-u, možete vidjeti 360 stepeni prelepe galaktičke aktivnosti stvorene kombinacijom simulacija superkompjutera i podataka iz Chandre. Ako imate ekran visoke definicije, isprobajte, jer je vizualizacija dostupna u Ultra HD – definiciji do 8K. Ako imate VR slušalice, onda ste u potrazi za poslasticom, jer možete istražiti vizualizacije u virtualnoj stvarnosti.

POGLEDAJTE JOŠ: Igra brojeva, bitkoin 100 ili 100 000

U središtu galaksije nalazi se supermasivna crna rupa koja stvara ogromne gravitacione sile, a oko koje se materija u Mliječnom putu rotira. Vizuelizacija prikazuje zvjezdane divove koji žive u blizini, u regionu koji se zove Strijelac A * udaljen nekoliko svjetlosnih godina. Ovi zvjezdani divovi stvaraju snažne vjetrove koji imaju ključnu ulogu u formiranju zvijezda. Oni takođe guraju materijal kao što su prašina i gas prema supermasivnoj crnoj rupi, hranivši je stalnom materijom.

Kada se vjetrovi iz masivnih zvijezda u ovom regionu sudaraju, oni formiraju grudve materijala koji padaju nazad prema Strijelcu A * zajedno sa gasovima male gustine. Gasovi emituju rendgenske zrake, koje teleskop Chandra može otkriti kako bi utvrdio kako se materija kreće u ovoj udaljenoj i veoma aktivnoj lokaciji. Gasovi polako počinju da se kreću prema Strijelcu A *, a zatim podižu brzinu dok se približavaju galaktičkom centru. Bljeskovi rendgenskih zraka se oslobađaju kada se sudare gasovi, uzrokujući da se gas brzo zagrije prije ponovnog hlađenja.

Vizualizacija pokazuje procese u ovom užurbanom regionu u akciji: blues i cyans predstavljaju rendgenske emisije iz vrelog gasa, koji dostiže temperaturu od više desetina miliona stepeni, crvena pokazuje ultravioletne emisije koje se dobijaju relativno hladnijim gasom sa temperaturama u opsegu od nekoliko desetina hiljada stepeni, a žuta pokazuje područja hladnijeg gasa koja ima najveće gustine.

Vizualizaciju je prvi put predstavio dr. Christopher Russell sa Pontificia Universidad Catolica de Chile (Papinski katolički univerzitet) na 17. sastanku visoke energetske astrofizike (HEAD) Američkog astronomskog društva.

POGLEDAJTE JOŠ: Samsung-ov bežični punjač Duo može napuniti vaš iPhone i AirPods

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up