Select Page

Kina zabranila djeci igranje video igara duže od 90 minuta dnevno

Kina zabranila djeci igranje video igara duže od 90 minuta dnevno

Foto: mothership.sg


Igračima mlađima od 18 godina će biti zabranjeno igranje onlajn igara duže od 90 minuta, a zabranjeno im je takođe igranje između 10 i 18 časova. Vikendom i državnim praznicima biće im dozvoljeno da igraju do tri sata dnevno.

Kineska generalna uprava za štampu i publikaciju izdala je zvanične vladine smjernice u kojima su istaknuta nova ograničenja i biće nametnute direktno putem igračkih platformi koje posluju u zemlji.

Portparol administracije rekao je državnoj novinskoj agenciji Ksinhua da su mjere dizajnirane da zaštite „fizičko i mentalno zdravlje maloljetnika“.

Pravila uključuju i ograničenja u iznosu novca koji djeca mogu potrošiti u igrama, pri čemu igrači mlađi od 16 godina imaju mogućnost potrošnje do 200 juana (26 eura) mjesečno, a oni između 16 i 18 godina mogu potrošiti do 52 eura.

Kina je drugo najveće svjetsko tržište igara na svijetu iza SAD-a, ali vlasti u toj zemlji više puta su kritikovale negativan uticaj koji video igre mogu imati na mlade. Studija iz 2015. pokazala je da je 500 miliona kineskih građana patilo od oštećenja vida, za šta su istraživači okrivili porast mobilnih telefona i onlajn igara.

Online igre mogu ponuditi djeci koja igraju pozitivna i privlačna  iskustva
Foto: Online igre mogu ponuditi djeci koja igraju pozitivna i privlačna iskustva| Independent

Prošle godine je Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala zavisnost od video igara kao poremećaj mentalnog zdravlja.

Ovaj problem zvanično je okarakterisan „oslabljenom kontrolom nad igranjem, sve većim prioritetom igranja nad drugim aktivnostima do one mjere da igranje ima prednost nad drugim interesima i svakodnevnim aktivnostima“.

Kompanije za video igre optužene su da namjerno čine svoje igre zavisnijima, a Fortnite developer Epic Games nedavno je optužen za angažovanje psihologa kako bi “učinio igru što zaraznijom”.

Epic Games udružio se sa kineskim gigantom Tencent-om 2018. godine, da bi uveo popularnu igru u Kinu, međutim nije dobio odobrenje vlade za monetizaciju, zbog toga nije postigla isti uspjeh koji je postigla na drugim krajevima svijeta.

PROČITAJTE JOŠ: PS4 je prevazišao originalni PlayStation i Wii kada se radi o prodaji

Izvor: independent.uk

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up