Advertisement

Select Page

Voskrsenja ne biva bez smrti

Voskrsenja ne biva bez smrti

Pozdrav kripto entuzijasti, i svi oni koji će to tek biti! U zadnjih mjesec dana od naglog skoka bitkoina 3. aprila bili smo svjedoci povratka u kripto, raznih youtubera i influencera kojih nismo čuli više od 6 mjeseci dok je cijena bitkoina padala. Ljudi polako gube razum, i na tržištu vlada pravi mali FOMO (Fear of missing out). Dok sam davao optimistične prognoze kada je BTC vrijedio 70% manje početkom marta bio sam nazivan bezrazložnim optimistom a sada su isti ti veći optimisti u pogledu cijene od mene. Znate kako se kaže: ,,Poslije bitke svi su generali“. Ovom prilikom pozivam na oprez sto se kratkoročnog ulaganja tiče, istina je da možemo ići znatno više od trenutne cijene 5100€ ali ono što ima veće izglede od toga je da ćemo imati priliku(makar još jednu) da kupimo BTC po znatno nižoj cijeni od trenutne- (trenutno sam 80% u € i 20 % u BTC-u).

Već četvrti mjesec zaredom imamo rast i nevjerovatnu dobit od preko 70%


Strelica pokazuje datum objavljivanja mog teksta Zašto bitkoin a par dana kasnije je objavljen Igra brojeva-Bitkoin 100 ili 100 000 cijena je bila ispod 3500€. I da što se trgovanja tiče nisam 100% u pravu, nije niko jer bi preko noći postao najbogatija osoba na svijetu. Ono što je bitno je da znate da upravljate rizicima (risk managment), i da donosite ispravne odluke u više od 50% slučajeva što donosi profit na duže staze.

Malo o ciklusu bitkoin- altkoini(altkoini su sve ostale kriptovalute osim bitkoina). Vjerovatno ste se pitali zašto ne pišem o ostalim kriptovalutama, zašto samo o bitkoinu- pa upravo zato što sada nije vrijeme da se investira u altkoine, a drugi razlog je da je jedino bitkoin sigurna dugoročna investicija. Pogledajte tabelu ispod i potražite na kojim pozicijama su altkoini iz buma tržišta krajem 2013.


Koliko od ovih koina možete naći među prvih 20 danas – samo par njih, a mnogi od njih i ne postoje. Sada se zapitajte koji broj su na listi tokeni u koje ste uložili i da li će postojati za koju godinu i da li će se ikada oporaviti.

Ono što vidimo na tržištu je očekivano i definitivno znak oporavka tržišta. Bitkoin je kriptovaluta koja uživa najveće povjerenje investitora i to sa razlogom. Trenutno stanje na tržištu je takvo da od nekoliko hiljada valuta bitkoin ima najveći rast u procentima iako ima najveću kapitalizaciju. Samim tim pada u vodu jedna od najvećih zabluda novih investitora a to je da investiraju u valute sa sto manjom kapitalizacijom (shitcoini sa kapitalizacijama ili dnevnim prometima od nekolike hiljade evra). Da, moguće je ostvariti dobit ulažući u druge valute ali tek nakon skoka bitkoina i nakon što se dobiti ostvarene u bitkoinu preliju u druge projekte. (Trenutno smo na početku novog bull tržišta-BTC raste, altkoini rastu manje ili padaju-kada je poodmaklo bull tržište altkoini prate i rastu više od bitkoina).

Treba zapamtiti da je bitkoin kao feniks, ,,Sahranjen“ je preko 300 puta u medijima i dokazao je da je besmrtan. Međutim to je još jedna od zabluda koju imaju neiskusni investitori, ne razumjevajući suštinske stvari šta je bitkoin i šta su tokeni misle i da su tokeni neuništivi. Zato je neophodno da se edukujemo, svi pravimo greške, i ja sam ih pravio kada sam počinjao sa ulaganjem, bitno je nastaviti dalje i naučiti iz grešaka. Mnogi Erc 20 tokeni su potpuno beskorisni i bezvrijedni, ne padajte na priču o razvoju, ključni su korisnici koji koriste proizvod a njih nema. Tokeni nipošto ne služe za dugotrajnu investiciju već se većina koristi za brzu špekulativnu zaradu od ICO do izlistavanja na berzi. Čak mnogi projekti koji su izlistani na Binance(najveća i najuticajnija kripto berza gdje izlistavanje daje određeni kredibilitet projektu). Na putu su bez povratka, i čeka se samo da budu delistovani što će biti poslednji ekser u njihovom kovčegu. Ali sve je to dio ciklusa, i njihovo nestajanje ma koliko bolno bilo za njihove investitore pospješiće i ubrzaće razvoj novih i postojećih kvalitetnijih kripto projekata.

*Voskresenja ne biva bez smrti (Non v’è resurrezione senza morte) je naslov Crnogorsko-Italijanskog filma iz 1921 gdje se govori o vaskrsenju Crne Gore koja je nestala kao država posle I svjetskog rata.

Da bi se vaskrslo potrebno je prvo umrijeti a izgleda da se ,,vaskrsnuće“  bitkoina desilo po ko zna koji put, koliko puta bitkoin treba da izvede ,,čudo“ da biste ,,vjerovali“ u njega?

Autor: Novak Svrkota, konsultant za ulaganje u kripto valute

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up