Advertisement

Select Page

Policija je upravo ugasila ogromnu dark web prodavnicu u Njemačkoj

Policija je upravo ugasila ogromnu dark web prodavnicu u Njemačkoj

Foto: techannels


Policijska operacija koju je predvodio Europol uhapsila je troje ljudi koji su navodno vodili Wall Street Market, navodno drugo po veličini svjetsko tržište “tamne mreže”. Vlasti su takođe zaplijenile servere i više od 550.000 evra (oko 615.000 dolara) u gotovini, plus Bitcoin i Monero „u šesto-cifrenim iznosima“, što bi moglo da bude ogromna suma. (Jedan bitcoin trenutno trguje se za $ 5,700 i Monero trade za oko $ 65.)

Hapšenja su bila dio operacija “Dark Web Team-a” Europola. Dok je njemačka policija uhapsila osumnjičene na tržištu Wall Street Market, finska policija je zaplijenila drugu prodavnicu poznatu kao Silkkitie ili Valhalla, a američka policija uhapsila je dva navodno dilera droge.

Prema Europolu, Wall Street Market je imao više od 1,15 miliona korisnika i 5,400 prodavača droge, malvare-a i drugih ilegalnih materijala. ZDNet napominje da je već bio u previranju: vlasnici su očigledno izvodili “prevaru na izlazu”, gdje su pobjegli od novca prodavača, neki zaposleni su, čini se, ucjenjivali korisnike prijeteći da će otkriti svoj identitet.

Izdanje Ministarstva pravde navodi da su vlasnici Wall Street Market-a pokušavali da napuste posao nakon što su dobili pojačanu kontrolu i priliv novih korisnika – vjerovatno zbog gašenja Dream Market-a, koji je ranije bio najveće tamno tržište. Međutim, kada su prodavci pronašli da je novac otišao 16. aprila, to je „navelo njemačke vlasti da izvrše niz naloga za hapšenje i pretres“.

Tokom proteklih nekoliko godina, policija je lovila mračne internetske prodavnice – koje obećavaju anonimne transakcije kojima se ne može ući u trag kroz mrežu Tor. U nekim slučajevima, čak su i tajno oteli platforme i držali ih da rade, sakupljajući detalje o kupcima i prodavcima za daljnja hapšenja.

PROČITAJTE JOŠ: Nubia ugradila ventilator za hlađenje u svom najnovijem pametnom telefonu

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up