Advertisement

Select Page

Sony potvrdio naziv PlayStation 5, datum objave 2020

Sony potvrdio naziv PlayStation 5, datum objave 2020

Foto: BGR


Sony je potvrdio da će se njegova konzola nove generacije zvati PlayStation 5, a izaći će sljedeće godine i to ni manje ni više nego za vrijeme praznika.

Kompanija je takođe najavila nekoliko promjena koje će unijeti u kontroler na PS5. Glavni među njima je zamjena trenutne tehnologije koju Sony koristi od originalnog PlayStationa.

Druga velika promjena o kojoj Sony govori je tehnologija koju naziva „adaptivni tasteri“, koja će ići u primarnim R2 / L2 tasterima na PS5-ovom kontroleru. Prema Sony-u, programeri će moći da „programiraju jačinu pritiska na tasteru“, dajući primjer da ćete moći da „osjetite“ povećanu napetost dok vršite pritisak. Zvuči prilično slično Microsoftovom patentu od ranije, koji je detaljno opisao sličan sistem pokretanja za budući Xbox kontroler.

Intervju za The Wired takođe potvrđuje da će PS5 koristiti standardne Blu-ray diskove od 100 GB – Sony je ranije potvrdio da će konzola ponuditi disk jedinicu – ali sve igre će morati da budu instalirane na unutrašnji SSD ovaj put.

Takođe novost na PS5 je „potpuno preuređen korisnički interfejs“ koji će na početnom ekranu pokazati daleko detaljnije društvene funkcije. Sony obećava da ćete moći da vidite (i direktno pokrenete) specifične karakteristike igre, poput nivoa jednog igrača ili meča za više igrača, direktno sa početnog ekrana, umjesto da prvo morate da pokrenete igru i da tada birate.

Sve ove informacije pridružuju se već postojećim detaljima koje je Sony već otkrio ranije ove godine, poput osmojezganog CPU-a (koji će se zasnivati na AMD-ovoj trećoj generaciji Ryzen linije) i prilagođenog GPU-a zasnovanog na AMD-ovom Radeon Navi hardveru, „3D audio. Podrška za 8K igranje (kao i za 4K igranje na 120Hz), znatno niža potrošnja energije, PS4 kompatibilnost unazad i ultra brzi SSD.

Ima još mnogo toga što, naravno, ne znamo, na primjer koliko prostora za skladištenje će Sony nuditi (pitanje koje postaje obavezno uz obaveznu instalaciju igara), kakve će VR opcije biti moguće. No, s novim datumom izlaska za praznike 2020. vjerovatno neće proći predugo prije nego što Sony počne da daje odgovore na ta pitanja.

PROČITAJTE JOŠ: Red Dead Redemption 2 dolazi na PC u novembru

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up