Advertisement

Select Page

Samsung priznao poraz na velikom kineskom tržištu pametnih telefona

Samsung priznao poraz na velikom kineskom tržištu pametnih telefona

Foto: CNN


Prije samo nekoliko godina, Samsungov je bio svaki od pet pametnih telefona koji se prodao u Kini. Ali su se sada ta vremena promijenila.

Proizvođač pametnih telefona saopštio je ove nedjelje da je ugasio posljednju fabriku telefona u zemlji, u južnom gradu Huizhou. Njegov udio na ogromnom kineskom tržištu se urušio, a troškovi rada su porasli. Najveći svjetski proizvođač pametnih telefona sada postavlja svoje ciljeve na obećavanija tržišta.

“Kao dio stalnih napora za unaprijeđenje efikasnosti našeg proizvodnog pogona, Samsung Electronics je donio tešku odluku o prekidu poslovanja Samsung Electronics Huizhou”, navodi se u izjavi. Južnokorejska firma je odbila da dijeli više detalja, uključujući vrijeme kada tačno zatvara svoje poslovanje i koliko zaposlenih radi u fabrici.

Na svom vrhuncu, Samsung postrojenje je bilo najveće u Kini, proizvodeći petinu svih pametnih telefona koji se prodaju u zemlji, navodi South China Morning Post.

PROČITAJTE JOŠ: Od sada Andorid Auto dostupan i za Samsung telefone

U četvrtak je lokalni tehnološki portal Zhiwei Tech objavio video snimak na kineskoj platformi Weibo koji je pokazao kako se radnici prijavljuju da bi dobili besplatni Samsung telefon. Telefon je bio zamišljen kao poklon za radnike koji su bili u fabrici više od 10 godina, izvijestili su iz prodajnog centra. Samsung je odbio da komentariše to pitanje.

Taj potez uslijedio je nakon višegodišnje neuspješne prodaje u Kini koju je ometalo nekoliko faktora. Od prvog tromjesečja ove godine, Samsung (SSNLF) je činio samo 1% kineskog tržišta pametnih telefona, prema istraživanju Counterpoint.

Udio kompanije na kineskom tržištu neprestano je opadao od kraja 2016., kada je pretrpio snažan pad potražnje zbog krize sa Galaxy Note 7. Samsungov odloženi odgovor na tu situaciju doveo je do ozbiljnog gubitka povjerenja potrošača, izjavila je Flora Tang, analitičarka za istraživanje iz Counterpoint-a.

Pre krize, Samsung je bio jedan od najboljih pet proizvođača pametnih telefona u zemlji, a u 2013. je predstavljao oko 20% kineskog tržišta, dodala je ona.

Najveći svjetski proizvođač pametnih telefona naglo gubio tržište jer je rasla lokalna konkurencija. Tokom posljednjih nekoliko godina, domaći igrači kao što su Huawei, Oppo, Vivo i Xiaomi postali su sve popularniji i oni su zgrabili tržišni udio od Samsunga sa svojim snažnim portfeljem proizvoda, pristupačnim cijenama, više lokalizovanih usluga samog ekosistema i opsežnim prodajnim kanalima , rekla je Tang.

Zatvaranje kineske fabrike je dobra opcija za kompaniju da minimizira svoje gubitke i poveća profitabilnost, navodi Tang. Njihove fabrike u jugoistočnoj Aziji i Indiji izgledaju pozitivnije od one u Kini.

PROČITAJTE JOŠ: Sony potvrdio naziv PlayStation 5, datum objave 2020

Izvor: CNN Business’ Laura He

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up