Advertisement

Select Page

SAD upozorava Evropu zbog saradnje sa Huawei kompanijom

SAD upozorava Evropu zbog saradnje sa Huawei kompanijom

Foto: South China Morning Post


Vlada SAD-a je poslala snažno upozorenje svojim saveznicima o korišćenju Huawei tehnologije.

Mike Pompeo, američki državni sekretar, učinio je ono što se može protumačiti kao prikrivene prijetnje centralnoevropskim zemljama da njihova upotreba Huawei mrežne opreme “otežava Americi da bude prisutna u tim zemljama”.

Izjave su iznesene u govoru u Budimpešti, u Mađarskoj, u kojem se najavljuje sporazum o saradnji u oblasti odbrane i gdje Huawei procjenjuje da je 70 posto Mađara online kao rezultat njihove opreme.

“Ako se ta oprema nalazi na mjestu gdje imamo važne američke sisteme, to nam otežava partnerstvo s njima”, upozorio je Pompeo.

U sklopu razgovora s mađarskim ministrom spoljnih poslova Peterom Szikkartom, Pompeo je rekao da je razgovarao o opasnostima “dopuštajući Kini da dobije praktično pristupni most”.

Turneja “srca i umova” Pompea takođe je bila u Slovačkoj i Poljskoj, jer supersila pokušava da nadoknadi ono što neki doživljavaju kao zanemarivanje centralne Evrope.

Poljska zna da je Huawei bolji od većine. Kompanija je jedan od sve većeg broja kompanija za koje se tvrdi da će dobiti potpunu zabranu zbog svoje 5G mrežne infrastrukture, ali to je samo početak.

Prošlog mjeseca, direktor prodaje u Huaweiju uhapšen je zajedno sa visokim poljskim službenikom za bezbjednost zbog optužbi za špijunažu.

Ne smatra se da se optužbe odnose direktno na sami Huawei i da je radni odnos zaposlenog odmah prekinut.

Velika Britanija tek treba da donese formalnu odluku o korišćenju Huawei tehnologije, ali glavni telekomunikacioni provajder u zemlji, BT je već rekao da ga neće koristiti za 5G i planira retroaktivno ukloniti postojeće Huawei proizvode iz svoje postojeće 4G mreže.

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up