Select Page

Putovanje do Neptunovog mjeseca, Tritona, traganje za vanzemaljskim životom

Putovanje do Neptunovog mjeseca, Tritona, traganje za vanzemaljskim životom

Foto: NASA


NASA je predložila slanje letilice na Neptun kako bi proučavala njen najveći mjesec, Triton, izbliza. Predstavnik NASA laboratorije Jet Propulsion Lab (JPL) objavio je plan na Lunarnoj i planetarnoj naučnoj konferenciji u Teksasu prošle sedmice.

Osamdesetih godina prošlog vijeka, NASA je istraživala Neptun i Triton kratkim letom u svemirskom brodu Voyager 2. Interesantni nalazi su bili prisutnost aktivnih gejzira na Tritonu, što ga čini jednim od rijetkih geološki aktivnih satelita u našem Sunčevom sistemu, a činjenica da je otkriveno da je izuzetno hladan, sa površinskim temperaturama -391 stepen Farenhajta (-235) stepeni Celzijusa).

Jedan od faktora koji Triton čini privlačnom ciljnom misijom je da naučnici vjeruju da može da posjeduje okean, što ukazuje da se uslovi za život mogu naći na neočekivanim mjestima u našem Sunčevom sistemu. Oni takođe misle da je Triton bio Kuiperjev pojas (KBO) koji je uhvaćen Neptunovom gravitacijom i povučen u orbitu, pretvoren u Mjesec. Ovo daje priliku da se prouče KBO-i bez potrebe da putuju do drugih misija kao što su Novi Horizonti.

Proučavanje Tritona moglo bi ponuditi dokaze o tome kako se tekuća voda održava na planetama i mjesecima. S obzirom da je Triton toliko hladan, pretpostavlja se da bi u njegovim okeanima moglo biti vode na vrlo niskim temperaturama zbog prisustva amonijaka, koji bi smanjio tačku smrzavanja. Proučavanje ovog fenomena može ukazati na to šta treba tražiti kada se traži život izvan naše planete.

“Sada je vrijeme za ovu misiju”, rekla je Louise Prockter, direktorica Lunarnog i planetarnog instituta u Hjustonu i glavni istraživač predložene misije, prema New York Timesu. „Sada je vrijeme da to uradimo po niskoj cijeni. I istražićemo da li je to svijet pogodan za život, što je od velikog značaja. ”

Tim JPL-a se nada da će posjetiti Triton pod NASA-inim programom Discovery, koji finansira misije koje koštaju manje od 500 miliona dolara. Misije za ovaj program lansiraju se svake dvije godine, a trenutna misija je veoma uspješan InSight Lander koji istražuje Mars otkako je sletio prošle godine. Drugi predlozi za program uključuju pregledanje Mjeseca, obilazak Jupiterovog mjeseca Io ili povratak na planetu Veneru.

POGLEDAJTE JOŠ: NASA je odobrila SpaceX-u da lansira novi svemirski brod

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up