Select Page

Korištenje pčela za mjerenje zagađenja u gradu

Korištenje pčela za mjerenje zagađenja u gradu

Foto: DigitalTrends


Pčele su zapanjujuće inteligentna bića koja čine suštinski dio ekosistema planete, a sada nova studija pokazuje da bi nam oni mogli pomoći da razumijemo i zagađenje gradova. Tim iz Pacifičkog centra za izotopna i geohemijska istraživanja (PCIGR) na Univerzitetu Britanske Kolumbije pronašao je inovativan način za mjerenje nivoa izvora zagađenja u urbanim sredinama: analiziranjem meda.

Tim je analizirao med koji je sakupljen iz urbanih košnica u Vancouveru i otkrio da su male količine izotopa olova u medu prepoznatljive i mogu se koristiti kao „otisak prsta“ da bi se utvrdilo odakle potiče olovo. Ovo je značilo da je tim mogao da veoma pažljivo prati vezu između lokacije košnice i izvora zagađenja kao što su saobraćaj ili industrijska aktivnost.

“Instrumenti na PCIGR-u su veoma osjetljivi i mjere ove elemente u djelovima na milijardu, ili ekvivalent jedne kapi vode u olimpijskom bazenu”, Dominikue Weis, glavni autor i direktor PCIGR-a, objašnjava u izjavi.

“Dobra vijest je da hemijski sastav meda u Vankuveru odražava njegovu okolinu i izuzetno je čist”, kaže Kate E. Smit, glavni autor studije, i kandidat PCIGR-a. “Takođe smo otkrili da se koncentracija elemenata povećala što ste bliže centru Vankuvera, a otiskom olova koji možemo reći da je to u velikoj mjeri proizašlo iz izvora koje je napravio čovjek.”UBC istraživači udružili su se sa Hives for Humanity, lokalnom neprofitnom organizacijom koja stvara mogućnosti da se uključi u urbano pčelarstvo, da prouči urbani med.

Tim je takođe uporedio otiske meda iz Vankuvera na druge lokacije u području Britanske Kolumbije. Oni su vidjeli da vodstvo u urbanim lokacijama nije iz lokalnog izvora prirodno nastalog olova, što sugeriše da je nastao negdje drugdje. “Pronašli smo [med iz centra Vankuvera] otiske prstiju slične aerosolima, rudama i ugljevima iz velikih azijskih gradova”, rekao je Weis. “S obzirom da više od 70 odsto teretnih brodova koji ulaze u luku Vancouver potiču iz azijskih luka, moguće je da oni predstavljaju jedan izvor koji doprinosi povišenim nivoima olova u centru Vankuvera.”

Naučnici su prikupili podatke u saradnji sa Hives for Humanity, neprofitnom organizacijom koja promoviše urbano pčelarstvo, i vide potencijal za naučnike na drugim lokacijama koji bi mogli da prikupljaju uzorake meda. Zatim žele da istraže kako uzorkovanje meda može da dopuni druge tehnike monitoringa životne sredine, kao što je monitoring vazduha i zemljišta.

Studija je objavljena u časopisu Nature Sustainability.

POGLEDAJTE JOŠ: Putovanje do Neptunovog mjeseca, Tritona, traganje za vanzemaljskim životom

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up