Select Page

Pogledajte prvi let najvećeg aviona- Stratolaunch

Pogledajte prvi let najvećeg aviona- Stratolaunch

Foto: stratolaunch.com


Sa svojih šest motora, dvostrukim trupom i najdužim rasponom krila na svijetu, džinovski Stratolaunch jet poletio je sa kalifornijske piste u subotu kada je krenuo na svoj prvi let.

Stratolaunch je bio zamisao pokojnog suosnivača Microsofta Paula Allena i mogao bi se jednog dana koristiti kao dio ekonomičnog sistema za odnošenje satelita u svemir.

28 točkova aviona je prvi put napustilo zemlju u 6:58 sati. PT iz Mojave svemirske luke oko 70 milja sjeverno od Los Anđelesa. Ostao je na nebu iznad pustinje Mojave 2,5 sata, postižući maksimalnu brzinu od 143 km / h na nadmorskoj visini do 17.000 stopa (5.182 metra).

POGLEDAJTE JOŠ: Oculus-ovi kontroleri sa tajnim porukama

Tokom leta, Stratolaunchovi test piloti procijenili su njegove performanse i rukovanje prije nego što se avion sigurno vratio u bazu. Pilot Evan Tomas iz Scaled Composites, koji je izgradio Stratolaunch, opisao je avionski let kao “fantastičan”, navodi Associated Press (AP).

“Avion je veoma lijepo, glatko rotirao i lagano podigao sa zemlje”, izjavio je Tomas. Stratolaunch ima rekordan raspon krila od 117 metara i veći je od dužine fudbalskog igrališta. Njegova dužina (76,3 metara) malo premašuje dužinu najvećeg putničkog aviona na svijetu, Airbus A380.

POGLEDAJTE JOŠ: Battlegrounds PlayerUnknown’s je sada zabranjen i u Nepalu

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up