Advertisement

Select Page

Facebook uklonio 1,5 miliona video snimaka

Facebook uklonio 1,5 miliona video snimakaScore 0%Score 0%

Foto: Facebook


U prva 24 sata nakon smrtonosnog masovnog ubijanja na Novom Zelandu, Facebook obavještava da je uklonio 1,5 miliona video zapisa koji su objavljeni širom društvene mreže.

Kompanija je objavila najavu u tvitu, prateći prethodnu najavu da su vlasti upozorile i uklonile navodne ubicine Facebook i Instagram profile. Portparolka Facebooka Mia Garlick kaže da kompanija takođe “uklanja sve uređene verzije videa koje ne prikazuju grafički sadržaj.

Čini se da su teroristički napadi dizajnirani tako da postanu viralni, a navodni ubica je objavio manifest koji se odnosio na brojne pojedince poput YouTubera Felixa Kjellberga i Candace Owensa, kao i na bijele supermacističke teorije zavjere. Takođe je objavio 17-minutni video na Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTube-u, što je podstaklo poruku da i dalje bude viralna, čak i kada su sve kompanije radile na sprječavanju njegovog širenja.

Napadi su natjerali društvene medije da reaguju na takve sadržaje: Facebook, Twitter i YouTube rade na uklanjanju svih videa. Reddit je zabranio subreddit pod nazivom r / watchpeopledie, dok je Valve počeo da uklanja “tributes” navodnom ubici koji je postavljen na korisničke profile.

Međutim, uklanjanje više od milion kopija (i uređenih verzija) videa na Facebooku govori o ogromnom izazovu koji ima u modifisanju sajta. U svojim nastojanjima za ubrzanim rastom, njegovi napori da povećaju svoju sposobnost da prate i uklanjaju sadržaj koji je uvrijedljiv, ilegalan ili uznemiravajući su ostavljeni bez ikakve potrebe, i omogućavaju osumnjičenima da koriste platformu za brzo širenje svoje poruke. Bilo je i drugih istaknutih primjera gde su ubistva ili teroristički napadi emitovani na platformi. Zaista, kako je Facebook radio na rješavanju problema, koristio je treće strane, od kojih su neke radikalizovane i traumatizovane samim postupkom uklanjanja takvog sadržaja.

Nakon napada, brojni svjetski lideri prozvali su Facebook zbog svoje uloge u širenju ove vrste sadržaja. Prema pisanju Rojtersa, premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern, izjavila je da želi da razgovara sa kompanijom zbog prenosa uživo, dok je britanski lider Jeremi Corbin rekao da takve platforme moraju djelovati i pokrenuti pitanje o regulaciji.

POGLEDAJTE JOŠ: Većina Android antivirus aplikacija ne pruža zaštitu od zlonamjernog softvera, pokazuje studija

Review

0%

0%
0%
0%
0%

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up