Select Page

Pogledajte kako izgleda pametna bolnica!

Pogledajte kako izgleda pametna bolnica!

Foto: Huawei


Druga provincijska opšta bolnica Guangdong u Kini počela je da uključuje vještačku inteligenciju (AI) u upravljanje i operacije bolnice, uključujući registraciju i trijažu pacijenta, dijagnostička pomagala, organizaciju zdravstvenih kartona i digitalno plaćanje. Pametna bolnica  široko je primijenila 5G mrežu na odjeljenjima koja koriste nosive uređaje za praćenje, pametne ekrane osjetljive na dodir, robote za isporuku i čišćenje, uređaje za infuziju i sisteme za nadzor i upozoravanje u realnom vremenu.

Uređaji za infuziju automatski prenose podatke o brzini i preostalom vremenu sistemu za nadzor, dok se signal upozorenja šalje operativnom stolu i nosaču medicinske sestre koji se nosi na zglobu, ako bilo šta zahtjeva kliničku pažnju. Ovo posebno cijene pacijenti sa problemima spavanja, jer medicinska sestra može rukovati infuzijom putem daljinskog praćenja, bez prekida spavanja pacijenta.

U budućnosti očekujemo da će upotreba 5G zajedno sa AI pomoći u upravljanju bolnicama i donošenju odluka na osnovu podataka, trenutno dostupnih uz sistem za podršku odlučivanju. Tako brzo donošenje odluka bilo bi vrlo korisno recimo na početku pandemije COVID-19, kada je javna panika dovela do brojnih posjeta pacijenata bolnicama.

Izvor: https://www.nature.com/articles/s41591-021-01376-9

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up