Select Page

Posjetili smo A12 PROJECT! Razlog? NVIDIA GeForce RTX 3090

Posjetili smo A12 PROJECT! Razlog? NVIDIA GeForce RTX 3090

Foto: techradar.com


Unapređenje poslovanja ukoliko tekuća potrošnja dozvoli je krucijalno, čak i u godini kada je štednja bitnija nego ikad. Jedino smo na taj način u mogućnosti da klijentima i korisnicima pružimo onu dodatnu vrijednost zbog koje i zavrijeđujemo njihovu pažnju i povjerenje.

Danas govorimo o posljednjoj riječi tehnike kada je grafika u pitanju – NVIDIA GEFORCE RTX 3090. Među prvima koji su je donijeli u Crnu Goru je i arhitektonski biro iz Podgorice – A12 project, a koje smo imali prilike da posjetimo u njihovoj kancelariji, kako bi se uvjerili u njene performanse. Razlozi za nabavku po riječima glavnog arhitekte prije svega bili su ubrzanje rada na izradi 3D rendera i animacija za projekte koje rade.

Dugo očekivana grafička kartica RTX 3090 dostupna je na tržištu od 24. septembra 2020. i u trenutku dok pišemo o njoj, ova igračka je najmoćnija na svijetu u svojoj kategoriji.

Speficikacije RTX 3090

Ističemo njene specifikacije:

  • Brzina jezgra – 1.40 GHz;
  • Brzina pojačanja – 1.70 GHz;
  • Stream Procesor – 10496 CUDA;
  • Video memorija – 24 GB;
  • Brzina memorije – 19.5 Gbps;
  • Tip memorije – GDDR6X;
  • Širina magistrale – 384-bit;
  • Propusnost – 936 GB/s.

Jedna od zanimljivosti koja ide u prilog jačini grafičke jeste to da je uređaju neophodan namjenski produžni kabl za napajanje dužine 75cm. Sve dosadašnje grafičke karte ove kompanije za napajanje koriste osmopinski konektor, dok je za RTX 3090 potreban potpuno novi PCIe konektor, sa 12 pinova.

Deklarisana minimalna snaga napajanja iznosi čak 850 vati.

NVIDIA GEFORCE RTX 3090 grafička kartica podgorica crna gora

Upravo smo bili u prilici da ispratimo jedno “renderavanje” projekta izgradnje kuće u Crnoj Gori na novoj grafičkoj kartici, nakon čega smo kurioziteta radi istu stvar primijenili na starijoj verziji na drugom računaru.

Razlika je takva da je na NVIDIA GEFORCE RTX 3090 bilo potrebno svega nekoliko sekundi da odradi zadati proces, a za šta je trebalo čak 4 minuta današnjem sasvim kvalitetnom takmacu.

Izdvajamo upravo jednu od zabilježenih fotografija tokom renderovanja projekta kuće u Crnoj Gori.


Zaključak

Izuzev korisnika zahtjevnih kompjuterskih programa koji će uživati sa grafičkom karticom RTX 3090, razloga za euforiju mogu imati i gejmeri koji će iskusiti čari 8k rezolucije, što do sada nije bio slučaj.

Cijena na tržištu iznosi “tričavih” 2050EUR-a…

projektni biro podgorica

Nama ostaje da zahvalimo projektnom birou A12 project iz Podgorice na mogućnosti da se bliže upoznamo sa NVIDIA GEFORCE RTX 3090, i naravno poželimo im puno uspjeha i ostvarenih projekata upravo korišćenjem ove grafičke kartice!

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up