Advertisement

Select Page

Novi DisplayPort omogućava 16K video preko USB-C

Novi DisplayPort omogućava 16K video preko USB-C

Foto: audioXpress


DisplayPort Alt Mode 2.0 novi je standard iz Video Electronics Standards Association-a. To znači da je podrška za 8K displeje na 60 Hz sa HDR, 4K pri 144Hz sa HDR ili čak 16K (15360×8460) ekrane na 60Hz sa kompresijom. To je veliki korak za USB-C.

USB 4 specifikacije već mogu da prenose podatke DisplayPort-a, AnandTech izvještava da je novi standardni rezime USB-C-ovih brzih podataka za otključavanje veće propusnosti za video. USB 4 je dvosmjerni, što znači da može nositi do 40Gbps podataka u bilo kojem smjeru. Međutim, video ne treba da ide u oba pravca – stvarno su vam potrebni samo podaci koji će vam se preneti sa laptopa na monitor (na primjer). Ovaj alt način rada znači da se sav taj opseg može koristiti samo za slanje video zapisa u jednom smjeru, što znači da imate maksimalnu propusnu širinu do 80Gbps.

Alt mod ima i druge prednosti. Na primjer, ne treba da imate USB 4 kontroler na bilo kom kraju kabla, možete da se izvučete samo sa hardverom DisplayPort na kraju ekrana. To bi trebalo da znači da prikazi mogu priuštiti da budu nešto jednostavniji, smatra AnandTech.

VESA izjavljuje da očekuje da će se prvi DisplayPort Alt Mode 2.0 uređaji početi prodavati sljedeće godine.

PROČITAJTE JOŠ: WhatsApp ograničava video pozive na osam osoba

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up