Select Page

Next-gen USB 4 obećava duplo veću brzinu, i to s kablom koji možda već posjedujete

Next-gen USB 4 obećava duplo veću brzinu, i to s kablom koji možda već posjedujete

Foto: THe Verge

USB 4 verzija 2 obećava brzinu i do 80 Gbps.

Sledeća USB verzija bi mogla da bude jedan od najbržih konektora koje smo do sada vidjeli. USB Promoter Group kaže da će USB 4 verzija 2.0 biti sposobna za brzinu do 80 Gbps, dvostruko više od originalnog USB 4, pa čak i Thunderbolt 4.

Stvarna tehnička specifikacija sa Foruma USB implementacije, koji je zadužen za sam standard, još nije objavljena, ali detalji koji izlaze danas su pomalo zapanjujući. Promoterska grupa piše u saopštenju za štampu da će kablovi USB 4 verzije 2.0 koristiti USB-C konektor, što je i očekivano, ali prava bomba je ova linija: „Ključne karakteristike ažuriranog USB4 rešenja uključuju: Do 80 Gbps operacija, zasnovana na novoj arhitekturi fizičkog sloja, koristeći postojeće 40 Gbps USB Tipe-C pasivne kablove i novodefinisane 80 Gbps USB Tipe-C aktivne kablove”.

Joe Balich, portparol USB-IF-a, potvrdio je da bi, ako bi sada izašao i kupio USB 4 kabl koji je ocenjen za 40 Gbps, mogao da ostvari duplo veće brzine u budućnosti. To je, iskreno, izuzetno impresivno. USB je oduvijek bio dobar u vezi sa kompatibilnošću (a USB 4 verzija 2 nije izuzetak), ali mogućnost korišćenja istog kabla i dalje, uz uživanje boljitka nove specifikacije je next level, što kažu stari Crnogorci.

Balich nije objasnio kako je to tehnički moguće, ali je rekao da je „ova prednost postala uslov kada je nova specifikacija razvijena, a specifičnosti o tome kako se postiže signalizacija od 80 Gbps će biti otkrivene kada se objavi konačna specifikacija“. To će očigledno biti prije događaja za programere USB DevDais koji bi trebalo da se održe 1. i 2. novembra u Sijetlu i 15. i 16. novembra u Seulu.

Prema USB Promoter Group, koju čine kompanije kao što su Intel, Apple, Microsoft, HP i Tekas Instruments, specifikacije za USB-C i napajanje biće ažurirane kako bi „omogućile ovaj viši nivo performansi podataka“. Specifikacija USB 4 verzije 2.0 takođe će očigledno uključivati ažuriranja koja obezbeđuju bolje brzine kada koristite USB 3.2 — grupa promotera obećava preko 20 Gbps — kao i poboljšanu podršku za DisplaiPort i PCIe pošto će koristiti najnoviju verziju te standarde (prvi USB 4 vam omogućava da koristite DisplaiPort 1.4a samo kada „tunelirate“ ili istovremeno prenosite DisplaiPort i USB signale).


Novo ime?

Na kraju, ipak, moramo razgovarati o imenu. Čudan je potez označiti ovo kao samo „verziju 2.0“ USB 4 kada se skok u brzini definitivno čini kao da bi opravdao da se zove USB 5. Međutim, standard je zbunjujući već nekoliko godina — USB 3.2 je zapravo nekoliko različitih standarda: USB 3.2 Gen 1 (AKA originalni USB 3.0), USB 3.2 Gen 2, USB 3.2 Gen 1×2 i USB 3.2 Gen 2×2 (što je specifikacija pune masti od 20 Gbps). USB 4 je na neki način pojednostavio ovo jer je u osnovi imao iste specifikacije i mogućnosti kao Thunderbolt 3, ali sada se čini da se vraćamo na malo zbunjujuću šemu imenovanja.

Time ćemo vjerovatno morati da se pozabavimo u neko skorije vreme. U saopštenju za štampu se kaže da je ažuriranje „posebno ciljano na programere u ovom trenutku“, sa konačnim vodičima za brendiranje i marketing (uključujući stvari poput logotipa) koji će doći kasnije. Ipak, uzbudljivo je vidjeti šta je sve u pripremi, uz zamisao da možete da prenesete 4K Blu-ray podatke za oko pet sekundi.

Izvor: The Verge

PROČITAJTE JOŠ: Kako odabrati pametni telefon za sebe: Pet funkcija na koje treba obratiti pažnju

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

January 2023
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031