Advertisement

Select Page

Microsoft pokušava da se bori sa lažnim vijestima sa svojim Edge mobilnim pretraživačem

Microsoft pokušava da se bori sa lažnim vijestima sa svojim Edge mobilnim pretraživačem

Foto: Tom Warren / The Verge


Microsoft je počeo upozoravati korisnike svog mobilnog pretraživača Edge o nepouzdanim sajtovima sa vijestima. Softverski gigant se udružio sa News Guardom kako bi pružio upozorenja u svom Edge pretraživaču za iOS i Android, a ova funkcionalnost je dodata ove nedjelje kao opcionalno podešavanje. News Guard su osnovali novinari Steven Brill i Gordon Crovitz i ocjenjivali sajtove na osnovu različitih kriterijuma, uključujući njihovu upotrebu obmanjujućih naslova, bez obzira da li više puta objavljuju iste lažne sadržaje i transparentnost u pogledu vlasništva i finansiranja.

Microsoft je prvi put počeo da nudi opciono proširenje News Guard pretraživača za Edge na desktop verziji windowsa 10 prošle godine, ali potez da se ovo izgradi direktno u mobilnu verziju sugeriše da kompanija možda želi da ovo postane suštinski dio Edge-a u budućnosti. Guardian izvještava da Edge mobile sada upozorava korisnike da vebsajt Daily Mail-a, Mail Online, “generalno ne održava osnovne standarde tačnosti i odgovornosti.” “Nekoliko kompanija pokušava da se uhvati u koštac sa lažnim slikama i vijestima”

Iako Edge mobile nije široko korišćen, Microsoftov potez je i dalje značajan. Stručnjaci su upozorili da idemo ka “informativnoj apokalipsi” koja uključuje AI lažne vijesti i lažne vijesti. Značajan nedostatak digitalne pismenosti može ljude učiniti lako podložnim lažnim vijestima i virusnim napadima, a kako tehnologija i AI postaju još pametniji to će biti teže uočiti. Nekoliko kompanija već pokušava da se uhvati u koštac sa lažnim slikama koristeći plug-inove za pretraživače, a News Guard pokušava da riješi trajno problem lažnih vijesti.

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up