Select Page

Knox story 1 – Zaštita podataka na mobilnom telefonu

Knox story 1 – Zaštita podataka na mobilnom telefonu

Foto: Samsung

Osim što je lider u inovacijama, kompanija Samsung konstantno brine i o bezbjednosti svojih korisnika. Bilo da koristite telefon, tablet, ili pak gledate omiljeni sadržaj na nekom od Samsung televizora, vaši podaci maksimalno su zaštićeni.

Sada ne morate da brinete čak i ukoliko nekome date na korišćenje svoj mobini telefon, jer zahvaljujući brojnim opcijama poput Pin app funkcije i režima održavanja, samo vi odlučujete šta neko drugi može da vidi.

Pin app funkcija – vaš lični tjelohranitelj

Pin app funkciju možete posmatrati kao svog ličnog tjelohranitelja na mobilnom uređaju. Ona sprečava ljude da dospiju tamo gdje ne bi trebalo i da vide stvari koje ne želite da dijelite sa drugima. Ova funkcija takođe funkcioniše i kao znak Ne uznemiravaj jer sprečava iskakanje neuobičajenih obavještenja gdje postoji rizik od prikazivanja osjetljivih informacija.

Pritom, podešavanje Pin app funkcije veoma je brzo i jednostavno.

Idite na Podešavanja, potom na odjeljak Bezbjednost i privatnost. Zatim skrolujte nadolje da pronađete Još bezbjednosnih podešavanja i tu možete da pokrenete Pin app funkciju ili da kliknete na tekst da vidite još podešavanja. Za dodatnu sigurnost, možete da izaberete opciju „Pitaj za PIN prije skidanja oznake“, tako da je bilo kome ko ima vaš telefon potrebna šifra da izađe iz označene aplikacije.

Zatim otvorite aplikaciju koju želite da označite. Kliknite na dugme Nedavno (ili prevucite nagore i držite ako koristite pokrete za prevlačenje), a potom pritisnite ikonicu iznad aplikacije. Izaberite opciju „Označi ovu aplikaciju“ i to je to.

Režim održavanja

Tokom radnog vijeka uređaja, mnogi od nas dođu u situaciju da svoj telefon moraju da predaju servisu za popravku zbog polomljenog ekrana ili oštećenog ulaza za punjenje. Dešava se i da moramo da pošaljemo uređaj na popravku na neko vrijeme, što donosi rizike kao što je mogućnost trećih lica da pristupe privatnim informacijama na našem uređaju.

Naravno, tu možete da iskoristite Samsung režim održavanja.[1] On je posebno osmišljen da štiti i sakriva vaše lične podatke od pristupa kada uređaj nije u vašim rukama i kada se šalje na bilo kakvu popravku.

Kada aktivirate režim održavanja, možete da podesite poseban korisnički profil, što garantuje bezbjednost vašeg glavnog naloga i podataka. Ovaj režim može da se aktivira preko Podešavanjana uređaju, gdje kliknete na Brigu o uređaju prije nego što pređete na režim održavanja. Isto tako može da se aktivira preko aplikacije Samsung Members.

Kada se uključi režim održavanja, možete da sakrijete sve svoje lične podatke, uključujući fotografije, video snimke, kontakte i poruke i spriječite bilo kakav neovlašćeni pristup.

Sigurno čuvanje u Bezbjednoj fascikli

Za one koji žele da svoje najličnije informacije čuvaju odvojeno i sigurno, tu je Bezbjedna fascikla.

To je dio koji zaključava vaše podatke tako da im se ne može pristupiti preko standardnog prostora za skladištenje podataka na telefonu. Može da čuva vaše najličnije podatke kao što je raspored obaveza u kalendaru ili kontakt informacije, bilješke, fotografije, video snimke, dokumenta ili čak aplikacije. Možete i da stavite šifru na Bezbjednu fasciklu kako bi vaše aplikacije i podaci bili još sigurniji do sljedećeg puta kad otvorite ovu fasciklu.

Bezbjednu fasciklu možete pronaći u svojim aplikacijama. Kada je prvi put otvorite, moraćete da podesite način zaključavanja putem PIN-a, šablona ili lozinke. Pored ovoga, možete i da dodate pristup preko otiska prsta – i spremni ste. Sve što kreirate u okviru Bezbjedne fascikle će biti automatski sačuvano u njoj, ali isto tako tamo možete da prebacite podatke u bilo kom trenutku.

Na primjer, ako želite da sačuvate kopiju vozačke dozvole, možete da je slikate koristeći aplikaciju Camera u okviru Bezbjedne fascikle ili možete da izaberete sliku iz galerije na telefonu, kliknete na meni sa opcijama (tri tačke) i potom odaberete „Prebaci u Bezbjednu fasciklu“.

Ima mnogo toga što ne možete da kontrolišete, ali kad je riječ o vašoj privatnosti, Samsung želi da vam omogući što veću kontrolu. Uz Pin App funkciju, režim održavanja i Bezbjednu fasciklu, dodatno ste osigurani od radoznalih pogleda.

PROČITAJTE JOŠ: Galaxy S24 serija – Najnaprednije fotografije podržane vještačkom inteligencijom

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PARTNERI

Arhiva

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031