Advertisement

Select Page

Kako iskoristiti društvene mreže u borbi protiv COVID-19 virusa

Kako iskoristiti društvene mreže u borbi protiv COVID-19 virusa

Foto: EmylisQuotes


Društvene mreže mogu biti od velike koristi kada su krizne situacije u pitanju, a u prilog tome ide kreiranje volonterske Facebook grupe pod nazivom Heroji iz komšiluka – I mi ćemo ostariti” iza čijeg osnivanja stoji Mišo Savović, mladi crnogorski preduzetnik. Grupa je u kratkom roku sakupila više od 500 članova.

Za sada u Crnoj Gori nije zabilježen niti jedan slučaj koronavirusa COVID-19, ali mladi ne žele da čekaju već su unaprijed napravili plan kako da pomognu starijim sugrađanima. Sklopivši sopstvena komplementarna digitalna znanja i vještine, napravili su prvi korak. Od nas medija, i naravno nadležnih institucija, zavisi da li će ova ideja zaista zaživjeti i ispuniti očekivanja. Samo jedan spašen život, hipotetički gledano, će biti dovoljan da kažemo DA.
Prenosimo integralno detaljne informacije o novoosnovanoj grupi:

VAŽNA UPUTSTVA O RADU GRUPE

  1. Prije svega, apelujemo na sve da prate objave i strogo se pridržavaju uputstava:
  • ostalih nadležnih institucija.

2. Grupa je nastala po uzoru na naše komšije iz regiona, a sa željom da u datom trenutku pomognemo koliko smo u mogućnosti najugroženijim grupama – starijim sugrađanima i onima sa zdravstvenim tegobama koje direktno pogađa #covid19 i čini ih životno ugroženima.

3. Kako bi spisak volontera učinili preglednijim, odlučili smo omogućiti da se sami upišete u Excel tabelu na sljedećem linku: http://bit.ly/excel-tabela-heroji-iz-komsiluka ( Zbog sigurnosnog aspekta, potrebno je zatražiti pristup, kroz slanje vaše mejl adrese. U kratkom roku biće odobreno, i moći ćete se upisati) Poželjno skinuti aplikaciju Google Tabele, ukoliko ste na mob.uređaju.

4. Zbog očekivane brojnosti ponude u odnosu na tražnju, selektivno će biti odobravane objave, sa ciljem preglednosti i ažurnosti sadržaja. Takođe, biće objavljivan sadržaj sa korisnim informacija.

5. Naši stariji sugrađani u velikoj većini naravno ne koriste Fejsbuk. U najboljem slučaju:

  • koriste Call, SMS, Viber opcije na telefonu;
  • čitaju dnevnu štampu (sada ne smiju izaći vani);
  • prate online medije;
  • gledaju TV;
    S toga, potrebno je pokrenuti čitavu zajednicu, da mediji pišu o ovome, da TV ekipe naprave sadržaj i kratku reportažu u nekom udarnom terminu, kako bi naši najugroženiji sugrađani saznali za ovu mogućnost.
  • I naravno, lokalni aktivizam je najbitniji. Ako sretnete starije komšije, saopštite im za ovo, ostavite kontakt telefon, da mu bude pri ruci u slučaju potrebe.

6. Nije nužno da budete upisani u online Excel tabelu. Bitnije je da reagujete ukoliko vam prilikom “skrolovanja fejsbuka” iskoči objava na grupi, a u kojoj se traži pomoć u možda baš vašem dijelu grada.
Ukoliko ste u svom komšiluku ostavili kontakt sugrađanima kako bi vas mogli kontaktirati za asistenciju – a kada vas neko kontaktira niste u mogućnosti pružiti im pomoć, te zahtjeve možete objaviti u grupi, kako bi neko drugi preuzeo i pomogao.

7. Svaka eventualna zloupotreba ili pokušaj iste, biće u najkraćem roku prijavljen Policiji ili Upravi za inspekcijske poslove;

8. Hvala svima od srca, na dobro vam se vratilo.


Takođe želimo napomenuti da u radu i organizaciji grupe doprinosi i osnivač i glavni urednik Tekport IT portala- Aleksa Bigović.

Grupi se možete pridružiti klikom na sljedeći link: Heroji iz komšiluka – I mi ćemo ostariti

PROČITAJTE JOŠ: Evo ko je najviše ugrožen od novog koronavirusa

About The Author

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vaš prostor za reklamu

Startup podrška

Newsletter

Arhiva

Scroll Up